Een goed gebruik van licht en kleur heeft een positieve invloed op de motivatie, het humeur en het gedrag van personeel. Hierdoor is dit onmisbaar op de werkvloer. Maar als kleur gebruikt word omdat het ‘moet’ of omdat het nuttig zou zijn, terwijl het niet aansluit bij de missie en visie van het bedrijf, werkt het juist averechts. Kleur moet functioneel zijn en medewerkers stimuleren, maar het moet passen bij de stijl van het bedrijf. Beeld 3 tips om met licht en kleur medewerkers te beïnvloeden

1. Natuurlijk licht zorgt voor een beter humeur

Het lijkt misschien relatief onbelangrijk, maar studies tonen aan dat natuurlijk licht kan zorgen voor een betere nachtrust en zelfs symptomen van depressie tegengaat. Een studie van de Amerikaanse Northwestern University toont aan dat kantoormedewerkers die in een lichte ruimte werken ‘s nachts beter slapen en meer sporten. Daarnaast zorgt het voor een beter humeur, houdt het de hormonen in balans en zijn medewerkers meer tevreden met hun baan, met lager ziekteverzuim tot gevolg.

2. Intensiteit van kleuren beïnvloeden gedrag

Hoe een kleur ervaren wordt, heeft niet zozeer te maken met de kleur, maar meer met de intensiteit ervan. Zo zal een felle, intense kleur stimuleren, terwijl een kleur met een lage intensiteit juist kalmeert. Door de juiste kleuren, in de juiste intensiteit op de goede plek in de kantoorruimte te gebruiken, kunt u exact de juiste werkomgeving creëren en zo het gedrag van medewerkers ‘sturen’.

3. Een creatieve inrichting met licht en kleur stimuleert de hersenen

Creatieve toevoegingen aan een interieur hebben een positief effect op een kantoorruimte en de mensen die daarin werken. Een kunstmatige lichtbron op het bureau zorgt voor net dat beetje meer licht op een geconcentreerde plek. Maar ook andere uitingen van creativiteit doen het goed op de werkvloer, zoals een kunstwerk aan de muur, planten voor een persoonlijke touch en spiegels om het binnenkomende licht te weerkaatsen.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/