Nederland moet goed opgeleide arbeidskrachten uit het buitenland halen, want de tekorten in ons land zijn groot.

Dat zegt topman van uitzendconcern Randstad Jacques van den Broek in het NOS Radio 1 Journaal. Als er niets gebeurt, voorziet Van den Broek schade aan de economische groei. “80.000 arbeidskrachten uit buitenland nodig”

Aanhoudende trend

Met het dalen van de werkloosheid en het grotere aantal mensen dat een baan kreeg, is de vraag naar arbeidskrachten in ons land is toegenomen. Randstad verwacht dat die trend aanhoudt.

Van den Broek: ‘We zien begin dit jaar ook weer forse groei in Nederland.’ Hiermee verwijst de topman onder andere naar de cijfers van het CBS van eerder vandaag.

80.000 arbeidskrachten nodig

Van den Broek is dan ook van mening dat er jaarlijks zo’n 80.000 arbeidskrachten uit het buitenland naar ons land zouden moeten worden gehaald. ‘We weten waar ze zitten. Ze komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit India maar ook uit Zuid-Europa. Werkgevers willen het liefst mensen van dichtbij, maar dat wordt over een of twee jaar steeds moeilijker.’

Medio vorig jaar deed Van den Broek deze uitspraak ook al in Het Financieele Dagblad.

Krapte op de arbeidsmarkt

Eerder vandaag meldde het UWV al dat de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt en dat het voor werkgevers steeds lastiger is om vacatures te vervullen. De tekorten gelden vooral de technische beroepen en sectoren als de ict, zorg, bouw en het onderwijs.

En ook de vraag naar gekwalificeerd personeel in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening groeit. Het UWV verwacht bovendien dat de tekorten de komende jaren aanhouden.

 

Bron: nos.nl / PW De Gids