Acht op de tien zzp’ers leggen geen geld opzij voor hun vakantie. Toch gaat een gemiddelde zelfstandige jaarlijks zo’n vier weken op vakantie. 

Dit blijkt vrijdag uit een enquête die GfK heeft gehouden in opdracht van ABN Amro. Onder de zzp’ers die wel rekening houden met vakantiegeld, zegt afgerond 9 procent dit mee te nemen in het uurtarief.

Bijna 15 procent van de zzp’ers zegt elke maand geld opzij te zetten voor een vakantie. 93 procent van de zelfstandigen verwacht helemaal geen omzet mis te lopen op vakantie. Met de laptop kan alsnog gewerkt worden aan projecten die aandacht verdienen.

‘Past bij trend’

“We zien veel zzp’ers die niet sparen voor hun pensioen en zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid”, zegt sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro. “Deze resultaten passen bij die trend.”

De ondervraagde zelfstandigen zijn optimistisch over hun toekomst en de groei in omzet en van hun uurtarief. Het aandeel zzp’ers dat de omzet ziet toenemen, is gestegen van 20 procent naar 27 procent.

Eenpitters

De groep eenpitters die soms zonder opdracht zit, daalde van 32 procent in het derde kwartaal van vorig jaar naar 24 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 525 zzp’ers en 160 mensen die erover nadenken om zzp’er te worden. De onderzochte zzp’ers werkten vooral in de zakelijke dienstverlening (22 procent), de detailhandel (10 procent) en de bouw (9 procent).

 

Bron: NU.nl