Welke eigenschappen zijn het belangrijkst in een leider? Dat is een van de meest gestelde vragen als het gaat om leiderschap. Amerikaans onderzoek onder drieduizend professionals levert één duidelijk antwoord op: integriteit.leiderschap

In het onderzoek van de Amerikaanse staffing agency Robert Half werden de ondervraagden opgedeeld in twee groepen (werknemers en cfo’s), die beide dezelfde vraag kregen voorgelegd: ‘Welke van de volgende eigenschappen zijn het belangrijkst in een leider?’

Ze konden kiezen uit: toegankelijkheid, samenwerken, competitiegerichtheid, besluitvaardigheid, rechtvaardigheid, integriteit, strategisch denken en transparantie.
En het bijzondere was: bij beide groepen kwam integriteit als allerbelangrijkste eigenschap bovendrijven. Van de werknemers zette 75% deze eigenschap bovenaan en van de cfo’s 46%. Op de tweede plaats kwam – ook bij allebei – rechtvaardigheid, 58% van de werknemers noemde dit en 45% procent van de directeuren.

Opvallend?

Is dit een verbazingwekkende uitkomst? Niet helemaal zou je misschien zeggen … want wie is er tegen integriteit? Behalve dan dat er in selectieprocessen vaker naar andere dingen gekeken wordt. Vaak is het halen van veel winst een belangrijker reden om iemand aan te stellen en te promoveren binnen organisaties, dan een integere afhandeling van kwesties. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken die dubbelheid in zich te dragen. Clinton wordt als oneerlijk gezien en Trump heeft in z’n leven al vierduizend rechtszaken tegen zich gekregen. Allebei krijgen ze het verwijt niet integer te zijn, maar ze halen wél allebei de eindstreep voor hun partij. We vinden integriteit dus belangrijk, maar van de 325 miljoen inwoners komen uitgerekend deze twee kandidaten bovendrijven.

Het juiste voorbeeld geven

‘Example is not the main thing in influencing others. It is the only thing’, zei Albert Schweitzer. En het lijkt waar, in deze context. We zoeken naar leiders met een goed karakter en integriteit. Maar zelfs díe lat lijkt regelmatig nog te hoog te liggen. Het goede voorbeeld geven is in elk geval de eerste tip die Robert Half geeft als het gaat om integriteit. De tweede tip: wees eerlijk en direct. Als er een grote verandering plaatsvindt, geef mensen dan zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie. Anders komen de geruchten. Als je nog geen antwoorden hebt, zeg dát dan. En de derde tip voor meer integriteit is: kom op voor je team, ook in moeilijke situaties, en ook naar bovengeschikten. Kijk hoe je ze kunt helpen in hun carrière en vertel over hun kwaliteiten in de organisatie.

Ook grote verschillen

Niet iedereen dacht hetzelfde. Om drie verschillen te noemen:

  • Jongeren vonden ‘strategisch denken’ het belangrijkst (met 49%), tegenover slechts 25% van de 55-plussers.
  • In kleine bedrijven (20-49 mensen) wordt competitiegerichtheid en strategisch denken veel belangrijker gevonden.
  • Tussen de twee groepen loopt het pas echt uiteen als het gaat om competitiegerichtheid: 30% van de CFO’s vindt dit belangrijk, waar maar 10% van de werknemers dit noemt.

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl/