72 procent van de werkgevers verwacht dat binnen tien jaar automatisering grote delen van het werk van recruiters en talentmanagement helemaal heeft overgenomen.

Automatisering steeds belangrijker bij recruitment

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van CareerBuilder naar automatisering van HR-taken. Aan het onderzoek werkten 719 HR-managers en recruiters van organisaties met meer dan 250 werknemers mee.

Groei van de organisatie

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke tempoverschillen zijn in de automatisering van HR en recruitment. Vaak hangt de invoering samen met de groei van de organisatie, zegt Rosemary Haefner, chief human resources officer bij CareerBuilder.

Evolutie van HR

“Wanneer bedrijven groeien en steeds meer mensen aannemen, dan komt er een kantelpunt waarop je de zaken niet langer efficiënt en accuraat kunt managen. Automatisering wordt noodzakelijk. Hierdoor kan het HR-team focussen op strategie en het bouwen van relaties met werknemers en kandidaten in plaats van op operationele taken. Bepaalde functies worden geautomatiseerd en de taak van HR evolueert naar de strategische, sociale en motiverende rol die technologie niet kan overnemen.”

Medewerkersbetrokkenheid

Van de werkgevers die HR- en recruitmenttaken hebben geautomatiseerd, gebruikt ruim een kwart (26%) dit voor het oriëntatieprogramma op de eerste werkdag. Een op de vijf (21%) heeft het bevorderen van medewerkersbetrokkenheid geautomatiseerd en 29 procent gebruikt computers voor het beoordelen van medewerkers. 27 procent gebruikt automatisering om feedback over de kandidaten te vragen aan managers met aanwervingsbevoegdheid.

Automatisering overwegend positief beoordeeld

De werkgevers die hun processen hebben geautomatiseerd zijn daar over het algemeen tevreden over. 93 procent zegt dat het tijd bespaart. 71 procent zegt dat kandidaten dankzij de automatisering de sollicitatieprocedure positiever ervaren. 69 procent vindt dat er minder fouten worden gemaakt. 67 procent bespaart geld dankzij automatisering. 60 signaleert dat de medewerkersbeleving positiever is.

Automatisering buiten de deur gehouden

Toch zijn er nog veel bedrijven die automatisering buiten de deur houden als het gaat om recruitment en talentmanagement. Een derde van de werkgevers (34%) gebruikt geen technologie voor recruitment. 44 procent houdt automatisering buiten het onboardingsproces. 60 procent gebruikt geen technologie voor human capital management.

 

Bron: PW