Meer dan de helft van de Nederlanders is niet bang zijn baan kwijt te raken aan een robot of algoritme. En vooralsnog wordt dat optimisme bewaarheid. Het aantal banen dat verloren gaat aan automatisering is nog steeds kleiner dan de vraag naar werknemers van vlees en bloed. De payrollspecialist moet zich wel zorgen maken.
Vacaturezoekmachine Adzuna nam bestaande vacatures door en beoordeelde hoe groot de kans is dat deze banen in de toekomst door een robot of computerprogramma worden vervuld. Volgens dit onderzoek is het aantal vacatures met een hoge kans op automatisatie met zesduizend toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
Lage kans op automatisering
Het aantal banen met een lage kans op automatisering stijgt echter harder. Van de momenteel beschikbare vacatures zal 8,5 procent zeer waarschijnlijk geautomatiseerd zijn tegen 2035, een daling van 11,5 procent in April 2016.
Weinig concurrentie met robots
Thomas de Schuyter, country manager voor Nederland bij Adzuna reageert: “Werkzoekenden moeten momenteel nog niet te veel concurreren met robots. Wel moet men realiseren dat de meeste nieuwe vacatures voor vacatures zijn die moeilijker geautomatiseerd kunnen worden, vacatures waar vaak nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. Werknemers met een beroep met hoge kans op automatisatie, kijken best of er nieuwe vaardigheden zijn die ze kunnen leren om hun werkzekerheid in de toekomst te verzekeren.”
Opkomst van nieuwe technologieën
Die werkzoekende lijkt zich voorlopig nog weinig aan te trekken van de komst van de robot. Bijna twee derde (67%) verwacht wel dat automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën de komende tien jaar van invloed zullen zijn op de arbeidsmarkt. Toch is slechts 14 procent van de Nederlanders bang de komende tien jaar zijn of haar baan te verliezen aan een robot, computer of algoritme, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.
Emotie en menselijke vaardigheden
“Technologie verandert continu. Ook op de arbeidsmarkt is het onvermijdelijk dat technologie zaken gaat overnemen”, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “Desondanks zijn er banen waarbij het lastiger is om deze door technologie te vervangen. Denk aan banen waar emotie en menselijke vaardigheden, zoals creativiteit, een grote rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld banen zoals in de psychologiebranche, HR en creatieve industrieën. Echter, voordat banen geautomatiseerd worden, worden de nieuwe technologieën uitgebreid getest en aangepast. Het zal daarom zeker nog een tijd duren voordat technologie daadwerkelijk het werk van mensen overneemt.”
Payroll specialist krijgt het moeilijk
De branches waar duidelijk de digitalisering wel al een impact begint te hebben zijn de administratieve en financiële branche. Voor beroepen als payroll specialist, accounts payable medewerker en accountant nam het aantal beschikbare vacatures gemiddeld met 26,7 procent af. Deze beroepen hebben volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford een hoge kans om geautomatiseerd te worden tegen 2035.
Adoptie van nieuwe computerprogramma’s
“Een groot deel van automatisatie of digitalisatie komt niet alleen in de fysieke vorm van een robot voor, maar ook als computerprogramma. De adoptie van nieuwe computerprogramma’s lijkt veel sneller te lopen in Nederland waardoor de vraag naar een aantal beroepen afneemt”, verklaart Thomas de Schuyter.
Doorgroeimogelijkheden
Waar maken Nederlandse werknemers zich wel druk over? Een van de grootste kopzorgen vormen de doorgroeimogelijkheden (29 procent), het niet-flexibel kunnen werken (23 procent) en dat hij of zij ontslagen wordt (21 procent). Ook werkloosheid in het algemeen en het in dienst nemen van 50-plussers wordt als een veel groter probleem ervaren dan robotisering en automatisering: respectievelijk 48 en 37 procent.
Bron: PW De Gids