De economie trekt weer aan. Het bedrijfsleven zit te springen om personeel, maar dat wil nog niet zo vlotten. Aan de andere kant zijn er in Nederland 1,2 miljoen mensen zonder werk, maar die graag aan de slag willen.
Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar aan de Tilburg University, is er sprake van een mismatch. Een regionaal opleidings- en scholingsfonds zou werkzoekenden kunnen upgraden en de arbeidsmarkt in Brabant al wat meer lucht geven.
Serieuze krapte
Volgens Wilthagen gaat de vraag van bedrijven naar nieuwe arbeidskrachten steeds meer uit de pas lopen met wat werkzoekenden te bieden hebben. “Het opleidingsniveau sluit niet meer aan bij vraag van bedrijven. Daarnaast was er tijdens de crisis bijvoorbeeld in sectoren als de bouw en de zorg minder vraag naar arbeidskrachten. Studenten dachten: daar is niets meer te doen. Nu de vraag weer stijgt, schiet de aanwas tekort”, beschrijft Wilthagen.
Verschillende sectoren, onder meer ict en techniek, kampen met serieuze krapte op de arbeidsmarkt. Wilthagen: “We zijn de achterstand aan het inhalen, maar het duurt nog steeds maanden voordat vacatures worden ingevuld. Groeiende bedrijven als bijvoorbeeld VDL loopt tegen een grens aan. Ze kunnen veel meer auto’s maken, maar kampen met een personeelstekort. Er wordt momenteel zelfs geprobeerd om mensen aan te nemen zodat er tijdens de pauzes doorgewerkt kan worden.”
Lassers
Het totaal aantal openstaande vacatures is de afgelopen jaren gestegen van 18.000 (2013) naar 37.000 in 2017. De bouwsector is koploper, daar is het aantal vacatures bijna verviervoudigd, maar ook ibj de overheid, horeca en in de logistiek kan men nog wel wat mensen gebruiken.
Om vraag en aanbod in de provincie beter bij elkaar te brengen gaat de Arbeidsmarkt-Dashboard van Brainport zoveel mogelijk informatie over de arbeidsarbeidsmarkt te verzamelen. “Dat maakt de arbeidsmarkt transparanter. Het maakt meteen duidelijk waar behoefte aan is. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld in Oost-Brabant behoefte aan lassers is, terwijl er in West-Brabant lassers op zoek zijn naar werk. Daar kan een werkgever op inspelen.”
Wilthagen is voorstander een regionaal opleidings- en scholingsfonds. “Werklozen kunnen hun opleidingsniveau of vaardigheden weer op niveau kunnen brengen en op die manier meer kans maken op een baan. Het geld voor het fonds zou van de overheid of bedrijven kunnen komen. Veel sectoren hebben scholingsfondsen, dan kunnen mensen ook nog switchen van sector.”
Lees alles over de Brabantse economie en ‘Booming Brabant’ op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. ‘Booming Brabant’ is ook te bekijken op Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.
Bron: Omroep Brabant