Een weekendje Barcelona, twee bioscoopbonnen, een studiebeurs of ‘gewoon’ meer loon. Winkels en andere bedrijven werken steeds vaker met extraatjes voor het personeel, boven op hun loon. Zo ook Gemeente Hollands Kroon.

Hoewel keiharde cijfers ontbreken, zien INretail (mode-, sport- en woonwinkels), vakbonden CNV en FNV en hoogleraar Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit duidelijk een trend, overwaaiend uit de VS. Ketens die in ons land werken met commissies – per individu of vaker voor alle personeelsleden van een bepaald filiaal – zijn merken als Kruidvat, Ici Paris, Oger, Score, Vodafone, de Bijenkorf en McDonald’s zo meldt de NOS.

Teamwaardering en bekroningskast

Maar niet alleen winkelbedrijven. Ook bij Gemeente Hollands Kroon kunnen teams een weekendje Barcelona verdienen. De gemeente werkt sinds kort met zelfsturende teams. Onderdeel daarvan is dat de traditionele beoordelingscyclus vervangen is door een app. Corine Hansen, strategisch organisatie-adviseur: “Mensen kunnen elkaar waarderen met die app. Alle medewerkers moeten vijf waarderingen per vier maanden verzamelen en er wordt gewaardeerd op kernwaarden, competenties, werk en de meetlat. Individuele waarderingen monden uit in een teamwaardering. Je kunt bijvoorbeeld een collega waarderen op de kernwaarde bevlogenheid. Uiteindelijk ontstaat zo een score. We hebben een bekroningskast waar mensen cadeaus kunnen uitzoeken. Als een team 80 of 100 procent scoort dan kunnen ze een weekend Barcelona winnen, of met elkaar uit eten.”

Lees hier het volledige interview met Corine Hansen over het enerverende traject naar zelfsturing bij Gemeente Hollands Kroon.

Corine Hansen is een van de sprekers tijdens het Arbeidsvoorwaarden Congres. Zij licht de casus bij de Gemeente Hollands Kroon in een parallelsessie toe.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/