Jongeren beseffen steeds vaker dat bijbanen, naast het geld, ook handig zijn om werkervaring op te doen. Werkervaring wordt nog steeds vaak gevraagd en alles wat op het cv kan is mooi meegenomen; lijkt het credo.

In 2016 deed CVster onderzoek naar bijbanen van jongeren, waaruit bleek dat een bijbaan bij een supermarkt, en in het bijzonder bij de Albert Heijn, de populairste bijbaan is. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren begonnen met werken was 15,8 jaar. Hoe zit dat nu eigenlijk met de populariteit van bijbanen?

CVster dook dit jaar opnieuw in duizenden cv’s van jongeren. In totaal werden 63.371 cv’s geanalyseerd. De opvallendste onderzoeksresultaten worden op deze pagina weergegeven.

Jongeren doen het goed op de arbeidsmarkt

De cijfers rondom jongeren zonder bijbaan laten zien dat jongeren dit jaar minder vaak werkzoekend zijn dan vorig jaar. Jongeren beginnen dit jaar bovendien een half jaar eerder met werken.

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste bijbaan vinden is in 2017 15,2, waar dit vorig jaar nog 15,8 was. Ook blijven jongeren gemiddeld langer werken bij hun eerste werkgever.

Het gemiddeld aantal bijbanen voor het achttiende levensjaar is ook (licht) gedaald, van 1,89 baantjes naar 1,76 baantjes.

Populairste bijbanen

Dat supermarkten ook dit jaar weer het populairst zijn voor bijbanen, mag geen verrassing zijn. Het is wel opvallend dat steeds meer jongeren aan het werk gaan bij een schoonmaakbedrijf. Hieronder de top vijf populairste bijbanen voor jongeren:

Populairste supermarkten

Sinds de supermarktoorlog zijn veel ketens opgeslokt door grotere merken en ketens zoals Dirk. Wij hebben daar rekening mee gehouden in de onderstaande top vijf. Jongeren die bijvoorbeeld bij C1000 en Super De Boer hebben gewerkt, tellen we nu op bij het totaal van Jumbo. Daarmee komt deze supermarktketen wederom op een tweede plaats als het gaat om populariteit voor bijbaantjes. De volledige top vijf is in 2017 als volgt samengesteld:

 

 

Bron: AllesOverHR / CVster