Arbeidsmarktonderzoek bouw: gevoel van baanzekerheid neemt toe en kwart van de bouwkundigen verwacht huidige werkgever binnen één jaar te verlaten.

Volgens cijfers uit het arbeidsmarktonderzoek bouw, uitgevoerd door Bouwjobs.nl, blijkt dat 26% van de bouwkundigen verwacht om uit eigen beweging zijn/haar huidige werkgever binnen één jaar te gaan verlaten. Meest voorkomende redenen zijn een kortere reistijd en betere arbeidsvoorwaarden.

Niet alleen de reistijd (28%) en de arbeidsvoorwaarden (27%) zijn redenen om uit te kijken naar een nieuwe werkgever, maar ook onvrede in de huidige baan (24%) en een volgende stap in de carrière of promotie (20%) worden vaak genoemd.

33% van de bouwkundigen voelt meer baanzekerheid dan een jaar geleden, terwijl 22% juist minder baanzekerheid voelt. 45% van de respondenten geeft aan hier geen verandering in gemerkt te hebben in de laatste 12 maanden. Slechts 9% van de bouwkundigen houdt rekening met een ontslag op korte termijn vanwege economische omstandigheden, becijfert Bouwjobs.nl.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer een kwart (24%) van de bouwkundigen graag gebruikt maakt van een bureau bij het vinden van een nieuwe baan, 15% geeft aan dit per definitie niet te doen. Als ze een bureau gebruiken dan vinden zij het met name belangrijk dat deze relevante vacatures heeft (40%) en een gelijkwaardige gesprekspartner kunnen zijn (37%).

 

Bron: AllesOverHR