Mooi hoor, dat nieuws dat deelnemers aan het Salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot massaal aangeven prima tot hun 67ste door te kunnen werken. Maar laat wel duidelijk zijn dat het dan gaat om UTA-personeel. Voor metselaars, straatmakers en al die andere mannen met een zwaar beroep gaat die vlieger mooi niet op.‘Bouwvakkers omscholen na hun 40ste? Dat kan de bouw zich helemaal niet permitteren!’

Dat is vrij vertaald de reactie van Hans Crombeen, sectorbestuurder bij FNV Bouwen & Wonen. “De cijfers uit het Cobouw onderzoek zullen best kloppen, maar ze botsen zo verschrikkelijk met onze ervaringen. Ik merk dagelijks dat het onderwerp langer doorwerken allang niet meer alleen leeft onder 50-plussers: het houdt alle mannen in de keet bezig. Van jong tot oud. Veel bouwplaatsmedewerkers hebben zich ondertussen neergelegd bij het feit dat ze tot hun 67ste moeten werken. Maar het bericht dat het ook wel opgerekt kan worden naar 67 jaar en drie maanden leidde tot een volksopstand.”

Er zijn mensen die langer doorgaan dan verstandig is

Crombeen beseft terdege dat het voor een groep bouwvakkers onverstandig is om hun huidige functie ook na hun 40ste of 45ste nog te blijven uitoefenen. “Zeker, we weten dat er mensen zijn die langer doorgaan dan verstandig is. Maar feit is ook dat die mannen helemaal niet gemist kúnnen worden. Als alle metselaars of straatmakers die ouder zijn dan 50 nu zouden stoppen heeft de bouw een heel groot probleem. Dus omscholen? Ja, dat is in veel gevallen beter. Maar we kunnen het ons als sector helemaal niet permitteren.”

In het Salarisonderzoek vroegen personeel van bouwbedrijven ook of ze bekend zijn met de DIA (Duurzame inzetbaarheidsanalyse; een adviesgesprek dat tegelijk plaatsvindt met het preventief medisch onderzoek (PAGO) en waarin een  DIA-adviseur van Volandis ingaat op wat een bouwvakker wil en kan doen om duurzaam inzetbaar te blijven).

Slechts 20 procent van de ondervraagden wist wat de DIA is. Dat is niet best toch?
Crombeen: “Nee, dat percentage moet heel snel omhoog. Maar het verbaast me geenszins. De DIA bestaat pas sinds september 2016 en er zijn in de opstartfase veel dingen niet goed gegaan. Zo ging APG in die periode over op een nieuw computersysteem, waardoor ze geen namen en adressen konden aanleveren aan de arbodiensten. En de arbodiensten mochten vanwege strenge privacywetgeving geen gegevens met werkgevers delen.”

Over een paar jaar kent iedereen de DIA

Door die problemen zijn er volgens Crombeen tot op vandaag pas net 1000 DIA-gesprekken gevoerd. “We lopen enorm achter. Maar er zit nu wel een versnelling in. Het is heel belangrijk dat we blijven voorlichten over hoe mensen met zware beroepen toch hun pensioen kunnen halen. Gelukkig gaat Volandis de komende tijd ook alle bedrijven in de sector langs. Over een paar jaar kent iedereen de DIA.”

 

Bron: https://www.cobouw.nl