De werkgeversrisico’s van kleine bedrijven beperken door aanpassingen in het ontslagrecht en in de loondoorbetaling bij ziekte.Afbeeldingsresultaat voor moderniseren arbeidsmarkt

Dat is de kern van de oproep die de drie grote clubs van zzp’ers gisteren deden om de vastgeroeste arbeidsmarkt weer bij de tijd te krijgen. Met name het ontslagrecht is dusdanig rigide dat succesvolle zzp‘ers ervoor passen om door te groeien naar een rol als werkgever, aldus voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland.

Door de risico’s voor kleine werkgevers in te perken, ontstaat voor veel zzp’ers de mogelijkheid om door te groeien, zodat er meer werkgelegenheid voor werknemers komt. Het huidige ontslagrecht blokkeert die natuurlijke opbouw”, zegt Denis Maessen, voorzitter Platform Zelfstandige Ondernemers.

Rust brengen na Wet DBA

In het arbeidsmarktplan van de Zelfstandigenorganisaties vragen zij onder meer het nieuwe kabinet om zelfstandige ondernemers niet langer dwars te zitten met de Wet DBA. Deze wet kwam vorig jaar in de plaats van de VAR-verklaring. De georganiseerde zzp’ers willen de eigen rechtspositie voor zelfstandigen borgen middels een expliciete bevestiging van het ondernemerschap in de Verklaring Zelfstandig Ondernemer (VZO). “Zo komt er meteen rust na alle DBA-commotie”, zegt Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw.

Alternatief Sociaal Akkoord

Vorige week stonden Ondernemend Nederland en Alternatief Voor Vakbond ook al bij de formateur op de stoep met een soortgelijke boodschap. Ze deden in een Sociaal Akkoord het te formeren kabinet concrete aanbevelingen zoals het vervangen van de transitievergoeding door een degressieve ontslagvergoeding en de mogelijkheid om langere contracten voor bepaalde tijd aan te gaan. Deze zorgen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt.

Contracten eenvoudiger beëindigen

“Kleine werkgevers krijgen meer zekerheid dat arbeidscontracten eenvoudiger beëindigd kunnen worden, dit door een apart ontslagstelsel met een verlichte dossieropbouw en meer ruimte voor rechters om arbeidsovereenkomsten te beëindigen”, aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.

Biesheuvel baarde enkele jaren geleden opzien door halverwege zijn termijn als voorzitter van MKB Nederland op te stappen en zijn eigen werkgeversorganisatie op te zetten. In dit Sociaal Akkoord doet hij zaken met voormalig PvdA-kamerlid Mei Li Vos, die jaren geleden al haar Alternatief Voor Vakbond opzette, uit onvrede met de ouderwets defensieve manier waarop de grote vakbonden als FNV en CNV de belangen van werknemers vertegenwoordigen.

 

Bron: http://www.gfactueel.nl/