Over de zegeningen van thuiswerken lopen de meningen uiteen. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?Beeld De 10 voor- én nadelen van thuiswerken

De 5 voordelen

 1. Thuiswerkers zijn productiever
  Thuiswerkers zijn productiever dan op kantoor: 86% van de medewerkers geeft aan evenveel of meer uren te presteren dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor en 92% verzet evenveel of meer werk. Zo blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex. Slechts een kleine minderheid presteert thuis minder dan op kantoor.
 2. Thuiswerken is efficiënter
  De gewerkte uren thuis worden efficiënter besteed. Van de respondenten uit het Securex-onderzoek die thuis evenveel uren presteren als op kantoor, verzet 36% meer werk dan op kantoor; slechts 3% presteert minder. Van de kleine minderheid die thuis minder lang werkt dan op kantoor, meent toch 39% thuis in minder tijd evenveel werk te verzetten. 15% verzet thuis zelfs meer werk dan op kantoor. De meerderheid kan dus blijkbaar thuis beter werken dan op kantoor.
 3. Thuiswerkers melden zich minder snel ziek
  Thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij gezondheidsklachten zoals een verkoudheid of andere eerder lichte fysieke ongemakken. 62% van de medewerkers werkt tijdens zulke gezondheidsklachten thuis, als de werkgever het toelaat. Omdat je thuis helemaal op je gemak bent, is het gemakkelijker om door te werken.
 4. Thuiswerken bespaart tijd
  Je hoeft je niet naar je werk te verplaatsen en dus je daarover niet druk te maken. Je hoeft je minder zorgen te maken of je wel op tijd thuis zal zijn. Daardoor houden thuiswerkers meer (vrije) tijd over.
 5. Thuiswerken biedt een betere balans van werk en privé
  Je kan meer kiezen wanneer je werkt. Steek snel even je kleren in de wasmachine, of laat een pakketje thuis afleveren. Het vergemakkelijkt de combinatie tussen privéleven en werk.

De 5 nadelen

 1. Thuiswerkers kunnen vereenzamen
  Thuiswerkers hebben minder sociaal contact met hun collega’s en dat kan wel vervelend zijn als je je energie uit de aanwezigheid van anderen haalt. Thuiswerkers kunnen zich daardoor ook minder betrokken voelen.
 2. Thuiswerkers lopen promotie mis
  Thuiswerkers krijgen minder snel promotie dan hun collega’s die werken op kantoor. Misschien komt dit omdat de baas hen minder ziet en ze dus minder fysiek in beeld zijn.
 3. Thuiswerkers kunnen werk en privé moeilijk scheiden
  Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als je thuiswerkt, is het minder makkelijk om te zeggen wanneer je werkt en wanneer niet. Maak een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Stel grenzen. Hou vaste werktijden aan. Heb je een aparte bureau? Doe de deur letterlijk en figuurlijk dicht als je werkdag er op zit. Anders riskeer je om thuis de hele tijd aan je werk te denken.
 4. Thuiswerkers worden harder beoordeeld
  Haal jij je deadline niet, zelfs al heb je erg veel uren gemaakt om dat wel in orde te krijgen? Dan zul je er harder voor worden aangepakt. Je werkgever ziet je niet letterlijk werken. Hij denkt dan waarschijnlijk dat je er niet hard genoeg voor hebt gewerkt.
 5. Thuiswerken is behelpen
  Hoewel veel thuiswerkers tevreden zijn over hun thuiswerkplek, is niet iedereen dat. Misschien beschik je thuis niet over een geschikte werkruimte. Of heb je een (jong) kind thuis, dat niet begrijpt waarom mama of papa de hele tijd achter de laptop zit. Focussen op het werk is dan moeilijker.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl