In de helft van de meest gevraagde functies zullen robots de werkzaamheden grotendeels gaan overnemen. Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant en logistiek planner blijken weinig toekomstbestendig te zijn.

Deze beroepen worden het meest en minst bedreigd door robotiseringDit blijkt uit onderzoek van Jobpersonality. Eerder deze week bleek hetzelfde uit een inventarisatie van AG Connect.

Nu is echter ook op een rij gezet welke beroepen de meeste en welke de minste kans hebben om te blijven bestaan. Kansrijke beroepen zijn bijvoorbeeld die van tandarts, softwareontwikkelaar, accountmanager en verpleger. Deze zullen relatief weinig last hebben van de robotisering. Veel andere beroepen, die nu nog wel als dusdanig worden aangemerkt, blijken op de lange termijn niet kansrijk.

Binnen twintig jaar verdwenen

Jobpersonality bepaalde ook van dertig beroepen uit de meest gevraagde functies van dit moment hoe groot de kans op is dat ze onder invloed van robotisering zullen verdwijnen.

Voor logistiek planners (99 procent), financieel administratief medewerkers (98 procent), callcentermedewerkers (97 procent), hoveniers (95 procent), lassers (94 procent), heftruckchauffeurs (93 procent) blijkt de toekomst er met het oog op de robotisering wel heel somber uit te zien.

Maar ook commercieel medewerkers (54 procent) en klantenservicemedewerkers (55 procent) zullen het niet gemakkelijk krijgen. Bij de beroepen waarin het robotiseringspercentage 50 procent of meer bedraagt, zal namelijk een aanzienlijk deel van de werkzaamheden binnen nu en twintig jaar zijn overgenomen door robots. Soms zelfs alle werkzaamheden.

Kansrijke beroepen

Daartegenover staat dat zorgende beroepen als tandartsen (0 procent) en mbo-verpleegkundigen (1 procent), IT-gerelateerde functies als PHP- en .Net-developers (4 procent) en business controllers (13 procent) en docenten in de bètavakken als wiskunde en natuurkunde (3 procent) er vrij zeker van kunnen zijn dat hun vakgebied de eerste twintig jaar niet zal worden overgenomen door robots.

En ook beroepsgroepen als accountmanager (2 procent) en online marketeer (10 procent) zitten aan de goede kant van de streep.

‘Laat robot belasting betalen’

Ook Microsoft-oprichter Bill Gates ziet dat in sommige werkvelden mensen de komende twintig jaar in één klap door robots zullen worden vervangen. In zijn optiek zal dit voornamelijk gelden voor beroepen in fabrieken en, door de opkomst van zelfrijdende auto’s, voor chauffeurs.

In gesprek met de zakelijke nieuwssite Quartz ziet Gates nog andere gevaren van robotisering van de arbeidsmarkt: als robots meer banen van mensen overnemen, zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen en komen overheden in de problemen. Daarom stelt hij dat bedrijven die banen vervangen door robots daar belasting voor zouden moeten betalen.

Op die manier zou de verspreiding van automatisering vertraagd worden en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald. Eerder deze week wees het Europees Parlement een dergelijke belasting op robots nog af.

 

Bron: PW De Gids