Dankzij technologie kun je steeds flexibeler aan kennisontwikkeling werken. Acht manieren om te blijven leren, ook als je het al druk hebt. 

Een groei in kennis vormt een goede basis voor groei in je carrière, mits je die kennis weet te implementeren. Hoe kun je blijven leren als je het al druk hebt? Hoe behoud je een gezonde balans tussen werk en privé?

Leren is gelukkig niet meer iets dat alleen in een klaslokaal plaatsvindt. Technologische ontwikkelingen zorgen voor een groeiend aantal mogelijkheden. Om daar maximaal gebruik van te maken zonder te veel vrije tijd op te geven, hebben we acht hacks op een rij gezet:

  1. Om te beginnen met je professionele ontwikkeling heb je een kennisplatform nodig. Vanuit één centrale locatie krijg je daarmee toegang tot e-learning, cursussen, boeken en nog meer leerproducten. Naast zo’n platform zijn webinars en populaire blogs ook een goede bron van kennis, mits je ze zelf proactief opzoekt.
  2. Hoe breng jij je pauzes door op het werk? Scrol je door een lijst van Facebook-updates en groepsberichten in WhatsApp? Of zou je liever iets doen om je volgende carrièrestap dichterbij te brengen? Microlearning is een vorm van leren waarin je binnen een korte tijd, zeg 15 minuten, iets nieuws leert. Learning bites zijn daar een veelgebruikte vorm van. YouTube-filmpjes natuurlijk, ook en modules van je E-Learning werken ook goed. Pak je smartphone, laptop of tablet en leer iets nieuws terwijl je eten verteert.
  3. Kennisdelen met collega’s kan zo worden geregeld. Plan een uurtje in (eventueel tijdens de lunch) en probeer van elkaar te leren. Laat iedereen een keer presenteren over een onderwerp waar hij/zij meer over heeft kunnen leren, of waar hij/zij expert in is. Een heel team kan hier voordeel van opdoen. Plan dit met regelmaat in via een intern leerplatform en je creëert een echte learning community.
  4. Ga je met de auto naar je werk? Zet een audioboek op. Pak je de trein of de bus? Dan kun je ook videomateriaal gebruiken om meer te leren. Met één uur reistijd betekent dit dat je tien uur per week kunt leren.
  5. ‘s Avonds op de bank hangen en Netflixen is leuk. Je kan dezelfde tijd ook, net zo comfortabel, spenderen aan het kijken van Ted Talks of andere inspirerende presentaties.
  6. Heb je even een momentje voor jezelf in een volgepland weekend? Pak het leerplatform erbij en steek snel iets nieuws op. Het hoeft niets met je werk te maken te hebben, als je maar slimmer wordt. Op deze manier leer je jezelf nieuwe gewoontes aan.
  7. Het staat nergens vastgelegd dat je altijd binnendeurs moet leren. Pak je tablet of smartphone en loop naar een mooie, rustige plek in de natuur. Een paar learning bites erbij en je hebt meer Vitamine D en hersenkracht verkregen.
  8. Heb je last van een after-lunch-dip? Of is het vier uur en is er geen Cup-a-Soup? Iedereen heeft momenten waarop hij minder productief is tijdens een werkdag. In plaats van voor je uit te staren, kan dit een goed moment zijn om je bezig te houden met leren.

Door de kleine fragmenten van een dag te veranderen naar een leermoment, ga je met sprongen vooruit. Leren hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn als je deze momenten weet te ontdekken. De wil om die momenten te benutten komt bij jezelf vandaan. Als laatste tip daarvoor: zorg ervoor dat de beoogde kennis zo veel mogelijk overeenkomt met jouw interesses. Zeker als je delen van je vrije tijd aan leren gaat besteden, is het belangrijk om gemotiveerd te blijven. De kleine momenten benutten is het halve werk. Consistentie maakt het verschil.

 

Bron: http://www.intermediair.nl