Een op de drie kantoormedewerkers drinkt te weinig water. Zeker nu het weer warmer is, is dat niet zonder risico. Dorst uit zich door onder andere een droge mond, hoofdpijn en lusteloosheid.

Dorstige werknemer drinkt te weinig

Dat stelt Office Depot. De kantoorartikelenleverancier onderzocht of mensen op kantoor wel genoeg drinken. Dat valt dus tegen.

Twee liter per dag

Het belangrijkste advies bij warm weer is dat werknemers voldoende moeten drinken – en dan bij voorkeur water. Een volwassene verliest normaal gesproken ongeveer anderhalf tot tweeëneenhalf liter vocht per dag, maar op een warme dag of na zware inspanning kan dit veel meer zijn. Uitgaande van een ‘gewone’ kantooromgeving – meestal met klimaatbeheersing – is het aan te raden zeker twee liter te drinken.

Veiligheid op de werkplek

De wet houdt werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid en de behaaglijkheid op de werkplek. Hieronder valt onder andere voldoende drankaanbod. Werknemers die te weinig drinken, kunnen hoofdpijn krijgen of zich lusteloos voelen. Bovendien kan stress op het werk vanwege de warmte de productiviteit met dertig tot vijftig procent verminderen.

Tekenen van dorst

Wanneer mensen de eerste tekenen van dorst negeren, gaat het lichaam steeds sterkere signalen afgeven dat het vochtpeil moet worden aangevuld: duizeligheid, misselijkheid en spierpijn. Wanneer het vochtgehalte nog steeds niet in balans wordt gebracht, lopen werknemers zelfs risico op nierstenen en hartkloppingen.

Redenen om signalen te negeren

Belangrijke reden voor het negeren van de signalen kan zijn dat deze niet duidelijk doorkomen, maar ook dat werknemers onvoldoende in de gelegenheid gesteld worden te drinken. Dit komt bijvoorbeeld voor op kantoren waar geen eigen keuken of koffiecorner in de nabijheid is, maar alleen een kantine op grote afstand van de werkkamers.

Drinken stimuleren

Ellen Heesen, Category Manager Catering & Food bij Office Depot, vertelt: “Veel werknemers vinden het lastig om voldoende te drinken gedurende de dag. Werkgevers kunnen hen stimuleren door te zorgen voor voldoende drank binnen handbereik. Dat herinnert werknemers er niet alleen aan om drinken te pakken, maar maakt de stap ook kleiner om het daadwerkelijk te doen. Zorg ook voor een afwisselend aanbod: met name diverse soorten water, fruit- en kruidenthee en verdunde vruchtensappen zijn ideaal. Las eventueel ook vaste drinkpauzes in. En stond er toevallig net een werkborrel gepland waarbij alcohol wordt geschonken? Bied werknemers dan de mogelijkheid om bij ieder alcoholisch drankje ook een glas water te nuttigen.”

Onderwerp onder de aandacht brengen

Om te voorkomen dat werknemers sterk inleveren op productiviteit of zelfs onwel worden op kantoor, doen werkgevers er goed aan dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij hun werknemers. Ze kunnen uitleggen waarom het belangrijk is om voldoende te drinken en hoeveel ‘voldoende’ eigenlijk is. Ook is dit het ideale moment om te inventariseren wat werknemers graag drinken als het warm is indien ze water niet zo lekker vinden.

Eerder plassen door koffie

Werknemers kunnen gerust warme dranken drinken bij hoge temperaturen, zoals koffie en thee. Het verhaal dat koffie een vochtafdrijvende werking zou hebben, berust volgens Office Depot op een misverstand. Van koffie moeten mensen wel eerder plassen, maar niet vaker.

 

Bron: http://www.pwnet.nl/