De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie zelfs met 3,4%. Deze nieuwste cijfers maakte het CBS vanmorgen bekend. De groei wordt steeds breder gedragen: ten opzichte van een jaar eerder was sprake van meer uitvoer, meer investeringen en meer consumptie.Economische groei op hoogste niveau sinds de crisis

”De Nederlandse economie blijft onverminderd krachtig met al twaalf kwartalen op rij economische groei. De economische groei was met 3,4% sinds 2008 niet meer zo hoog als nu. De arbeidsmarkt komt nu ook echt op stoom, met de sterkste toename in het aantal vacatures in tien jaar tijd.  Het positieve sentiment blijkt ook uit de vertrouwensindicatoren: consumenten hebben het meeste vertrouwen in zestien jaar tijd en het vertrouwen onder producenten is gestegen tot het hoogste niveau in ruim 9 jaar. Deze positieve cijfers onderbouwen de verwachting dat ook 2017 een mooi economisch jaar zal worden.”

De bewindsman vervolgt: “Dat consumenten en producenten vertrouwen hebben, is niet zonder reden. Het kabinetsbeleid heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. We hebben de overheidsfinanciën op orde gebracht, het bedrijfsleven ondersteund bij hun groei en noodzakelijke maatregelen genomen op onder andere de woningmarkt en de arbeidsmarkt. De goede economische cijfers van vandaag tonen aan dat deze inspanningen niet voor niets zijn geweest.”

“Dat groei echter niet vanzelfsprekend is, maakt de berichtgeving betreffende Blokker vandaag duidelijk. De retailsector heeft te maken met structurele veranderingen in het consumentengedrag en de snelle groei van online winkelen. Bedrijven in deze sector zullen moeten blijven vernieuwen. Ik vertrouw erop dat de aantrekkende economie ook nieuwe kansen biedt voor de medewerkers die hun baan kwijt raken, aldus de bewindsman.”

Werkloosheid onder het half miljoen

De sterke werkgelegenheidsgroei van het afgelopen jaar handhaaft zich ook in het eerste kwartaal van 2017: er komen 56 duizend nieuwe banen bij. De werkloosheid daalde verder naar 463 duizend personen in maart, ofwel 5,1% van de beroepsbevolking.

Consumenten- en producentenvertrouwen neemt toe

Consumenten hebben in het eerste kwartaal 2017 1,6% meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2016. In het eerste kwartaal gaven ze vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten ten opzichte van een jaar eerder.  Ook producenten zijn optimistisch: hun vertrouwen is beland op het hoogste niveau in ruim negen jaar tijd. Zij zijn daarbij bovendien bovengemiddeld optimistisch ten opzichte van andere euro lidstaten.

 

Bron: https://www.allesoverhr.nl