Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed , de Big Data tool voor vacatures van Textkernel. Na telling en ontdubbeling van ruim 2,6 miljoen vacature-advertenties, bleven ruim 485.000 unieke vacatures over waarop analyses zijn uitgevoerd.Derde meer vacatures dan in 2015

Geen zomerdip, maar groei
Het aantal unieke vacatures is in het derde kwartaal van 2016 met 31,7% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. De stijging ten opzichte van het vorige kwartaal was 5,6%.

Normaliter vindt in het derde kwartaal van elk jaar een vacaturedip plaats, de zogeheten zomerdip (juni, juli, augustus). Dit jaar toont het aantal vacatures in de zomermaanden een stijging van 5,6% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Meer vacatures voor lager opgeleiden
Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden stijgt met 21% minder hard dan gemiddeld. Het aantal vacatures voor lager opgeleiden steeg met 41%.

Daarmee neemt het marktaandeel van vacatures voor hoger opgeleiden sinds het derde opeenvolgende kwartaal af. Sinds eind 2014 is het aandeel vacatures voor hoger opgeleiden gedaald van 51% naar 43% in het derde kwartaal van 2016.

ICT blijft het grootst
Met 11,3% van de in totaal 485.832 vacatures blijft ICT de grootste beroepsklasse, al neemt het marktaandeel af met -1,7%. Ook de nummer 2, Verkoop en handel, heeft een minder groot aandeel in het totale aanbod van vacatures, (-0,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar).

Administratie en klantenservice is de eerste in de top 10 die een lichte plus vertoont (+0,3%). De grootste stijger is Gezondheidszorg en welzijn dat met +0,8% marktaandeel groeit tot 7,5% van alle vacatures. Een andere opvallende stijger is de Bouw, die met +0,7% marktaandeel is gestegen naar de zevende plaats.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl