Een verplaatsing met de fiets kan het stressniveau verminderen en de werkprestatie verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Concordia University in Montreal. 

Kijkend naar de verplaatsingsgewoontes van meer dan honderdtwintig werknemers van een lokale informatica-onderneming, kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat fietsende forenzen tijdens de eerste vijfenveertig minuten op kantoor significant minder tekenen van stress lieten optekenen dan collega’s die voor dezelfde verplaatsing van de auto gebruik had gemaakt.

Daarentegen was volgens de onderzoekers geen verschil in stemming merkbaar.

“De studie toont aan dat een verplaatsing met de fiets een uitstekende basis voor een goede dag kan vormen,” betoogt onderzoeksleider Stéphane Brutus. “Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de stemming en stress tijdens de ochtend een vaak heel goed de rest van de dag kunnen voorspellen.”

Dat vertrekpunt bepaalt volgens de onderzoekers vaak op welke manier gebeurtenissen later op de dag worden ervaren en geïnterpreteerd en op welke manier op die impulsen zal worden gereageerd.

Goedkoop

“De studie maakt duidelijk dat fietsers de werkvloer significant minder gestresseerd betreden dan collega’s die de verplaatsingen met de auto hebben gemaakt,” wordt er opgemerkt.

De onderzoekers wijzen naar een studie van zes jaar geleden, waaruit bleek dat 6 procent van de Canadese werknemers zich met de fiets verplaatsen.

“Dat aandeel neemt wel toe, maar toch heeft Canada op dat gebied nog een grote achterstand tegenover de Europese landen,” benadrukt Brutus. “Nochtans is fietsen een relatief goedkope transportmiddel, dat zich bovendien uitstekend tot fysieke activiteit leent.”

Uit cijfers van het Institute for Transportation and Development Policy blijkt dat de fiets zou kunnen helpen om de uitstoot van koolstofdioxide door het stedelijk passagiersvervoer tegen het midden van dit decennium met 11 procent te verminderen.

De fiets zou daarmee wereldwijd de maatschappij ook een besparing van 24 biljoen dollar kunnen opleveren. (mah)

 

Bron: https://nl.express.live/