Het Register Belastingadviseurs (RB) vindt dat het Belastingplan 2018 zeer beperkt is wat inhoud betreft. Volgens de beroepsvereniging van fiscalisten voor het mkb toont het kabinet op deze manier weinig fiscale visie.

In een opinie op zijn website zegt het RB dat de langdurige formatie ervoor zorgt dat het jaar 2018 fiscaal naar alle waarschijnlijkheid “op slot” zit. Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB, stelt: “Natuurlijk beseft iedereen dat, doordat we al sinds 15 maart dit jaar een demissionair kabinet hebben, het moeilijk is om plannen te maken voor het volgende jaar met een nieuw kabinet. Maar het was goed geweest als het kabinet al eerder de blik had gericht op de fiscale toekomst. […] Wij hadden dan ook graag gezien dat er op z’n minst iets in de steigers was gezet.”

Adjay Pahladsingh (Bureau Vaktechniek van het RB): “Het is inderdaad een mager pakket. Maar ook zonder een rigoureuze belastingenherziening kon er op onderdelen echt wel worden gesleuteld. Al eerder hebben wij aangegeven dat bijvoorbeeld de huidige regels voor de eigen woning te complex zijn.”

Wet DBA

Het RB zou ook graag meer duidelijkheid hebben gezien over de wet DBA. Schenk: “Mkb-ondernemers willen onderhand wel duidelijkheid en zekerheid over hun arbeidsrelatie. Al sinds 1 mei 2016 geldt de wet DBA en wordt uitgegaan van modelovereenkomsten. Maar dit systeem werkt helemaal niet goed. Dat blijkt wel uit het feit dat de handhaving recentelijk weer is uitgesteld. Ook de invulling van het begrip ‘kwaadwillende’ veroorzaakte onlangs nog rumoer. Zzp-ers en hun opdrachtgevers willen nu wel eens zekerheid over hun fiscale verplichtingen. En het moet wel praktisch uitvoerbaar zijn.”

Onbegrip

Het grote bezwaar van het RB is dat er veel onbegrip is over de verschillende effecten van regels. “Onze oproep is dus om te denken aan een eerlijk en begrijpelijk systeem van belastingheffing, zodat burgers ook bereid zijn om hun belasting te betalen.”

 

Bron: accountant.nl