Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie blijft toenemen. In 2016 hadden ruim 1,8 miljoen mensen – ruim één op de vijf werkenden – een flexibele arbeidsrelatie. In 2003 waren dat nog 1,1 miljoen mensen.

Het aantal oproep- en invalkrachten is tussen 2003 en 2016 zelfs ruim verdubbeld. Het aantal vaste werknemers nam af van bijna 5,7 miljoen (2003) tot ruim 5,2 miljoen (2016). Dit meldt het CBS in een trendrapport.

Een op de drie flexwerkers zegt behoefte te hebben aan flexibiliteit of geen behoefte te hebben aan zekerheid. Het merendeel van de flexwerkers zegt evenwel flexwerker te zijn uit noodzaak: ze zijn nieuw bij hun huidige werkgever of het lukt hen niet om een vaste baan te krijgen. Nadelen van flexwerken zijn de grotere baan- en inkomensonzekerheid vergeleken met vaste werknemers.

De inkomens van flexwerkers zijn gemiddeld lager dan die van vaste medewerkers, en die inkomens lopen bovendien sterk uiteen, afhankelijk van bijvoorbeeld het type contract, leeftijd, opleiding en lengte van de werkweek.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl