33 procent van de mkb-professionals ziet het ontbreken van doorgroeimogelijkheden als de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst besluiten te gaan.

Dit blijkt uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1559 mkb’ers.

Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent van de mkb-professionals aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het mkb ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53 procent) en arbeidsvoorwaarden (48 procent).

Personele uitdaging

In het onderzoek werd de mkb-professionals ook gevraagd waar dit jaar hun grootste personele uitdaging ligt. Het vinden van kwalitatief goede medewerkers (49 procent) blijkt voor de meeste mkb’ers boven aan de lijst te staan.

Dit wordt op de voet gevolgd door de borging van kennis en kunde binnen de organisatie (45 procent). Op de derde plek staat de medewerkerstevredenheid (30 procent).

Meer lezen? Lees op PW de Gids ook over een onderzoek naar verloop door gebrek aan doorgroeimogelijkheden wereldwijd.

Doorgroeien is ontwikkeling

Loes Dingemans, algemeen directeur bij Unique: ‘Wanneer we aan ontwikkeling denken, wordt vaak aan opleidingen en training gedacht, maar doorgroeien is ook een vorm van ontwikkeling voor medewerkers. Op een bepaald punt in een carrière ontbreekt de uitdaging van een functie. Het is dan de taak van de werkgever om medewerkers te blijven prikkelen.’

 

Bron: PW De Gids