Vraag: Hoe lang duurt het voordat een innovatie uiteindelijk mainstream wordt? Antwoord: In de gewone wereld 3 tot 5 jaar, maar in HR wel 10 jaar of meer. Andy Headworth legt zijn punt daarna meteen uit: social media bestaan al meer dan tien jaar, en nog steeds zijn er bedrijven die de mogelijkheden ervan niet ten volle benutten voor het binnenhalen van nieuw personeel.
Het is volgens hem vreemd dat er nog steeds organisaties zijn die kennelijk nog steeds niet de waarde inzien van praten met je doelgroep. Iets wat trouwens ook op een creatieve manier kan.
Spotify
Veel bedrijven kennen LinkedIn inmiddels wel, maar vissen daarmee allemaal in dezelfde vijver. Het recruitment-team van muziekservice Spotify had daarom bedacht dat het door creativiteit een bredere range van kandidaten wilde aanspreken.
André Hellström, een van de recruiters, bedacht een manier om het eigen product te gebruiken om mensen aan te trekken. Hij wist dat softwareontwikkelaars vaak met muziek aan programmeren, en hij wilde daar gebruik van maken. Hij bouwde een paar Spotify-playlists die hij soms met programmeurs deelde op twitter en andere social media. Een van die playlistst vindt u onderaan het artikel. Kunt u de sollicitatie-uitnodiging vinden? Heeft u het antwoord al gevonden? Lees eens de eerste woorden van de muzieknummers. Dit is wat je noemt: je social media in lijn brengen met je business.
Maar hóe dan?
Uit gesprekken (die de auteur van het stuk regelmatig voert) blijkt dat social media nog zo’n kleine rol spelen in het recruitment-proces omdat er geen connectie wordt gemaakt met de business. En wanneer je je doelen voor social media niet koppelt aan de doelen van de business, dan wordt het lastig om online succes te behalen.
Daarom vier manieren om die twee toch aan elkaar te koppelen:
1.
– Zakelijk doel: je vermindert de afhankelijkheid van wervingsbureaus en verlaagt dus de kosten.
– Social media doel: je breidt het bedrijfsmerk uit, én trekt meer kandidaten naar de carrièresite.
2.
– Zakelijk doel: je kunt zien wat concurrenten doen, om zo nieuwe nieuwe potentiële klantleads te vinden.
– Social media doel: je kunt op social media zien wat de concurrentei doet en kijken met wie ze geconnect zijn.
3.
– Zakelijk doel: je kunt verkeer naar je website trekken om de nieuwe wervingscampagne te bevorderen.
– Social media doel: je kunt een blog onderhouden (op je website) om regelmatig interessante inhoud te delen. Die plaats je op social media waardoor je die mensen weer naar je site lokt.
4.
– Zakelijk doel: je kunt via social media op zoek gaan naar een bredere groep talenten dan die alleen op LinkedIn rondhangt.
– Social media doel: ga meer op zoek naar specifiekere netwerken waar talenten te vinden zijn.