Sinds kort zijn twee HR-beroepen in opkomst met nieuwe functienamen: de HR Administrator en de HR Generalist. Deze beroepen laten ook de grootste vacaturegroei zien binnen de HR-vacatures. Maar overeenstemming over de functie-inhoud van deze ‘nieuwe’ beroepen is er niet echt: verschillende werkgevers geven er elk hun eigen draai aan.

Nieuwe HR functies hebben grootste groei vacaturesDat valt op te maken uit zoekmachinedata van Nationale Beroepengids over de eerste 5 maanden van 2017.

Opeens weer dynamiek in HR-beroepen
Tot vorig jaar was er weinig dynamiek zichtbaar in de beroepsontwikkeling binnen het HR werkveld. De top 10 van populaire beroepen was in de jaren 2013 t/m 2016 amper veranderd.

En ook nu is de top 2 in vergelijking met vorig jaar gelijk gebleven. Want de HR manager is al jaren onbetwist de populairste functie. Wanneer we alle schrijfvarianten bij elkaar trekken, zoals HR Manager, HRM Manager, Human Resource Manager en HRD Manager, wordt er zelfs meer naar dit beroep gezocht dan naar HR zelf. Op de 2 plaats staat de HR Adviseur, eveneens de afgelopen jaren ongewijzigd.

Nieuwe binnenkomers in de top 10 HR-beroepen
Op de laatste 2 plekken zijn de nieuwe binnenkomers zichtbaar, op 9 de HR Administrator en op 10 de HR Generalist. Deze beroepen nemen de plaats over van de HR Secretaresse en de HR Functionaris, die in 2016 respectievelijk op de 8e en 10e plaats stonden.

Top 10 van populaire HR beroepen (gemeten tot half mei 2017):
1. HR Manager
2. HR Adviseur
3. HR Medewerker
4. HR Assistent
5. HR Officer
6. HR Directeur
7. HR Business partner
8. HR Consultant
9. HR Administrator
10. HR Generalist

De HR medewerker klimt van de 5e naar de 3e plaats, waardoor de HR Assistent dit jaar naar de 4e plaats zakt. Hierdoor zakt ook de HR officer een plaats omlaag, naar plek 5. De plekken 6 en 7 zijn ongewijzigd, dat zijn respectievelijk de HR Directeur en de HR Business Partner. De HR Consultant neemt iets in populariteit toe en stijgt naar plek 8.

Overeenkomsten en verschillen met bestaande beroepen
Houden deze nieuwe beroepsnamen ook in dat er veel veranderd is? Volgens nationaleberoepengids.nl vertonen de nieuwe binnenkomers zeker overeenkomst met de beroepen die ze hebben verdrongen, maar kan ook sprake zijn van verdergaande functiespecialisatie.

  • Zo lijkt het beroep van de HR Administrator op dat van de HR Secretaresse, omdat het werk focust op administratieve ondersteuning. Mogelijk is het beroep van HR Secretaresse wel zwaarder, omdat dit een sterk organiserend karakter heeft gekregen.
  • Het nieuwe beroep HR Generalist vertoont overeenkomsten met de HR Functionaris, want beide beroepen zijn generalistisch van aard en de inhoud van de functie staat ver open voor interpretatie.
    Aan de ene kant, lijkt de HR Generalist in sommige vacatureteksten op zowel de HR Secretaresse als de HR Administrator. Maar in andere beschrijvingen, lijkt dit beroep juist erg veel op de HR Business Partner. Daarmee lijkt het vooral een beroepsnaam voor vacatures die lastig te definiëren zijn.

Recruitment blijft groeien
Voor het onderzoek, zijn nu alleen beroepen bekeken in het specifieke zoekdomein van HR, HRM, HRD of Human Resources. Maar ook recruitment blijft groeien, waarbij ook meer specialisaties opkomen, zoals E-recruiter, Recruitment Officer en International Recruiter. De recruitment specialist staat dan ook in de lijst ‘beroepen met toekomst’.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl