Het nieuwe werken werkt, blijkt uit promotie-onderzoek. Maar wel onder voorwaarden: alleen een kantoortuin invoeren heeft geen zin. Bedrijven moeten ook hun bedrijfscultuur en managementstijl opengooien.kantoortuin flexwe

Nick van der Meulen keek voor zijn promotie-onderzoek aan de Rotterdam School of Management, over het nieuwe flexibele werken binnen bij 113 bedrijven. De maatregelen die hij onderzocht zijn: het creëren van open ruimtes (kantoortuinen) met flexplekken, thuiswerken en software gericht op mobiel samenwerken, zoals cloudprogramma’s en skype. Hij bekeek of het nieuwe werken de prestaties van bedrijven verbeterde. Daarvoor vergeleek hij hun groei op omzet, winst, en marktaandeel. Organisaties die niet slechts één, maar alle onderdelen van het nieuwe werken in samenhang doorvoeren, blijken het meest te profiteren van de verandering.

Kantoortuin

Het naar beneden halen van muren in de kantoortuinen helpt de interactie tussen collega’s op weg, maar gaat wel ten koste van privacy en concentratievermogen. Open kantoorruimtes gaan  daarom ook bijna altijd gepaard een toename in thuiswerken. De belangrijkste reden om thuis te werken is ontsnappen aan de afleiding op het werk. Maar ook thuiswerken heeft een prijs, zo staat in het onderzoek. Medewerkers komen elkaar minder tegen bij de koffiemachine, waardoor er minder ideeën worden uitgewisseld. Bedrijven lossen dit op met beveiligde sociale systemen, waarin medewerkers vrij met elkaar kunnen communiceren.

Managementstijl

Het succesvolste zijn de bedrijven die de nieuwe openheid ook doorvoeren in hun managementstijl. Het managen op afstand vereist een open managementstijl gebaseerd op vertrouwen, autonomie en veel communiceren. Een op output en controle gerichte stijl werkt averechts, zo concludeert Van der Meulen. De beste bedrijven hebben nog iets gemeen: de hele bedrijfscultuur ademt openheid en is gericht op uitwisseling en leren. Werknemers worden gestimuleerd om vernieuwende ideeën te delen, maar ook hun mislukkingen, zodat anderen ervan kunnen leren.

Voorwaarden voor succesvol werken:

  • Open en flexibele werkplekken, inspirerende omgeving, die uitnodigt tot samenwerken
  •  Any time any place technologie, social media gericht op samenwerken, bring your own device (BYOD) technologie
  • Telewerken wordt gestimuleerd
  •  Ondersteunend leiderschap, meer gericht op vertrouwen dan op controle, werknemers kunnen werk en tijd zelf indelen
  • Bedrijfscultuur gericht op systemisch leren: nodigt uit tot delen van initiatieven, kennis en ervaring (ook mislukkingen)

Bron: https://www.xperthractueel.nl