Nog steeds zijn er sectoren waar mensen gevraagd wordt om hun werktijd niet af te laten hangen van de stand van de maan. Met andere woorden zeggen deze werkgevers eigenlijk: overwerken is hier normaal, en het liefst doe je het veel. Maar overwerken blijk zeer inproductief te zijn. overwerken

Beroemd zijn de verhalen uit de advocatuur, waar mensen die rond half zeven ’s avonds naar huis gaan wordt gevraagd of ze misschien een vrije middag hebben genomen. Minder bekend zijn trouwens de verhalen van werkgevers waar mensen maximaal vier dagen per week mogen werken, omdat het voor de creativiteit belangrijk is dat mensen goed kunnen ontspannen. En toch schijnt die tweede – onbekende – manier veel beter te werken.

Resultaatgericht

Nu werkgevers steeds meer sturen op resultaten in plaats van op aanwezigheid, is de neiging ook groter geworden voor mensen om lang over te werken. Was overwerk vroeger voorbehouden aan de top, uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een gemiddelde werkweek (aldaar) 47 uur duurt. En dat veertig procent van de mensen zelfs 50 uur of langer per week werkt.

Dat is natuurlijk inclusief het beantwoorden van telefoontjes en mailtjes in de avonduren en weekenden. Dat lijkt misschien niet iets om je zorgen om te maken, maar ook in deze tijd kan een werknemer zich niet ontspannen.

Contraproductief

Uit onderzoek blijkt dat mensen beduidend minder productief worden als ze langer dan 40 uur per week werken. En dat de productiviteit zelfs extreem daalt zodra mensen 50 uur per week werken. En dat is dus gerekend over die hele periode, niet alleen de extra uren. Uit eerder onderzoek waar we al over schreven blijkt dat mensen al minder productief worden na 25 uur werken per week.

De vraag is: als we allang weten (met gezond verstand én uit onderzoek) dat overwerken niet werkt, waarom doen we het dan nog? Volgens Forbes heeft het te maken met peer-pressure van leidinggevenden. En daarnaast zijn mensen in een competitieve omgeving heel erg bang om dingen te missen op het werk.

Slaap inruilen voor werk

De harde bewijzen blijken vooralsnog niet echt te werken. De trend is namelijk de verkeerde kant op: naar nóg meer werken. Sterker nog: uit grootschalig tijdsonderzoek blijkt dat steeds meer mensen werk inruilen voor slaap. Van de mensen die 6 uur of minder slapen, werkt een groot deel gemiddeld veel meer arbeidsuren.

 

Bron: Blog Datis.com / https://www.xperthractueel.nl