De Nederlandse lonen stijgen in 2017 met gemiddeld met 2,5 procent. Maar doordat de inflatie ook toeneemt, blijft de loongroei in reële termen steken op een magere 1 procent. Dat is een nieuw dieptepunt, hoewel er verbetering op komst is.
Dit blijkt uit het ‘Salary Budget Planning Report’ onderzoek van Willis Towers Watson, dat wereldwijde salarissen en economische groei onder de loep neemt. In 2016 was de loongroei nog een stuk hoger, namelijk 2,4 procent.
Meer loongroei in aantocht
Ondanks de tegenvallende resultaten, lijkt de situatie in 2018 iets te verbeteren. Het onderzoek voorspelt namelijk een Nederlandse loongroei van 2,7 procent en 1,3 procent in reële termen. Dit komt door een verwachte inflatie van 1,4 procent.
Hiermee blijft de inflatie in ons land ook volgend jaar onder het Europese gemiddelde van 1,8 procent. De hoogste inflatie werd dit jaar gemeten in het Verenigd Koninkrijk, met 2,8 procent.
Loongroei blijft in veel landen beperkt
Roemeense werknemers genieten van de sterkste loongroei in Europa. Daar is in 2017 het reële loon gemiddeld met 3,3 procent toegenomen. Dit ligt ruim boven het Europese gemiddelde van 2,7 procent.
Maar in Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk zijn salarissen het minst gegroeid ten opzichte van andere Europese landen. In Spanje is zelfs helemaal geen groei van het reële loon gemeten (0,0%); in het Verenigd Koninkrijk en bij onze zuiderburen is de toename in vergelijking met vorig jaar slechts 0,1 procent.
Lonen stijgen wel, maar inflatie ook
In Europa is de loongroei bijna overal gestegen, maar de inflatie ook. Daardoor is de koopkracht ten opzichte van 2016 is gedaald. Salarissen zijn in 82 procent van de EU-landen gestegen of gelijk zijn gebleven ten opzichte van 2016.
Maar door een stijging van de inflatie is in Europa nauwelijks loongroei in reële termen. In 2018 zal er wel loongroei zijn, maar in slechts 11 landen zal die hoger uitvallen dan in 2017.
Bron: https://www.personeelsnet.nl