Hoogbegaafdheid lijkt een voordeel voor mensen die op zoek zijn naar werk, maar het wordt door hoogbegaafde volwassenen zelf vaak als een nadeel gezien.

Hoogbegaafdheid kan carrière in de weg staanDit blijkt uit onderzoek dat het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) deed onder werkloze hoogbegaafde volwassenen.

Inhoudelijk zinvol werk

Hoogbegaafden hebben onder meer niet altijd de benodigde diploma’s gehaald, maar zijn autodidact. Doordat diploma’s steeds zwaarder tellen in sollicitatieprocedures, vallen zij buiten de boot.

Daarnaast hebben hoogbegaafden hebben een sterke behoefte aan inhoudelijk zinvol en uitdagend werk, maar dat ligt niet voor het oprapen.

Tip? Lees ook over diverse oplossingen voor andere knelpunten op de arbeidsmarkt.

Werkuitval

Ook gaven sommige respondenten aan dat ze zich vaak niet begrepen voelen op het werk, omdat ze anders zijn en anders denken. Dat kan leiden tot conflicten en werkuitval. Een respondent zei: ‘Men zit in Nederland niet te wachten op mensen die zelfstandig kunnen denken.’

Breed inzetbaar

Volgens het IHBV kunnen hoogbegaafden fantastische arbeidskrachten zijn, omdat ze breed inzetbaar zijn, snel kunnen werken en moeilijke problemen creatief oplossen. In het kader van het diversiteitsbeleid vindt het IHBV het belangrijk dat er meer aandacht voor deze groep werklozen komt.

 

Bron: PW De Gids