De Nederlandse detailhandel telde in het eerste kwartaal van 2017 een recordaantal openstaande vacatures. 

Eind maart moesten er in de sector twintigduizend vacatures vervuld worden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat is het hoogste aantal sinds 1997, toen de eerste metingen zijn verricht.

Zo’n 11 procent van de ondernemers verwacht het personeelsbestand in het komende kwartaal bovendien verder uit te breiden.

De detailhandel zag in het eerste kwartaal van 2017 de omzet groeien met 4,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De verkopen stegen daarnaast met 2,9 procent.

Supermarkten

Winkels in de foodsector boekten afgelopen kwartaal 3 procent meer omzet ten opzichte van een jaar eerder. Die stijging kwam volgens het CBS vooral voor rekening van supermarkten.

De non-foodsector noteerde in het eerste kwartaal een omzetgroei van ruim 4 procent. Vooral de woonwinkels lijken te profiteren van een aantrekkende markt, zegt het statistiekbureau.

Zo groeide de omzet van bouwmarkten en keukenboeren met 10,8 procent, de hoogste stijging in elf jaar tijd.

Online

Winkels in consumentenelektronica vormden een negatieve uitzondering met een omzetverlies van 3,4 procent. Deze winkels hebben volgens het CBS te maken met stevige concurrentie van webwinkels.

De omzet uit online activiteiten nam in het eerste kwartaal toe met 14,8 procent. Bedrijven die zowel online als offline verkopen, doen het relatief het beste. Deze bedrijven zagen hun omzetten groeien met 16,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

 

Bron: NU.nl