Wat verwachten organisaties van hun HR-professionals? Het lijkt er soms op, dat we massaal moeten omscholen om personeelsmanagement voortaan uit te voeren achter een beeldscherm met HR-software. Maar in de praktijk vragen veruit de meeste organisaties nog steeds om HR-collega’s met sterke sociale vaardigheden.

Bedrijven die HR-software maken, verkondigen steeds luider dat het HR-vakgebied totaal gaat veranderen. In dat scenario worden recruiters en HR-specialisten vervangen door robots, met kunstmatige intelligentie en steeds slimmere algoritmes.

Maar de praktijk is voorlopig nog anders: organisaties die HR-personeel zoeken, vragen vooral om mensen met sociale vaardigheden, stelt metabanenzoekmachine Joblift.

Een derde meer HR-vacatures dan vorig jaar
In de afgelopen twaalf maanden werden door Nederlandse bedrijven 12.358 vacatures voor recruiters en HR-personeel gepubliceerd. Dit is een stijging van 34 procent ten opzichte van de 9.242 vacatures in het jaar daarvoor.

Ter vergelijking: op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt werden het afgelopen jaar 26 procent meer vacatures uitgeschreven dan in het jaar daarvoor. De aantrekkende arbeidsmarkt, en de daaruit voortkomende strijd om goed personeel, zorgt dus voor meer vraag naar HR-personeel dan de digitalisering van de branche.

Kennis van HR-software is niet echt nodig
In de omschrijving van de gepubliceerde HR-vacatures is nog maar weinig te merken van het digitaliseringsproces binnen het HR-vakgebied. Van een lijst met dertig vernieuwende HR- en recruitmenttools die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, was kennis van een of meerdere van deze programma’s in geen enkele vacature een vereiste.

Ook uit een algemenere zoekopdracht naar geavanceerde HR- en recruitmenttools, blijkt dat slechts 7 procent van de vacatures vraagt naar kennis op dit gebied.

Omgang met mensen blijft belangrijk voor HR
Soft skills blijven nog steeds bovengemiddeld belangrijk: in 47 procent van de HR-vacatures werden van sollicitanten sterke sociale en communicatieve vaardigheden verlangd, tegen 31 procent in alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Opvallend is verder, dat er maar 30 vacatures waren voor HR-consultants die het digitaliseringsproces kunnen begeleiden binnen de HR-afdeling. Dit lage aantal daalde in het afgelopen jaar ook nog eens ( was 35 vacatures).

Recruiters zijn lastiger te vinden
Van de 12.358 vacatures werd 28 procent specifiek uitgeschreven voor recruiters, de rest was voor banen met een breder HR-profiel. Opvallend is dat vacatures met een breder HR-takenpakket een stuk makkelijker ingevuld worden dan die voor recruiters: waar de eerste categorie gemiddeld 18 dagen openstond, daar duurde het voor recruitmentvacatures gemiddeld 26 dagen voordat ze vervuld werden.

Aan het opleidingsniveau ligt dit grote verschil waarschijnlijk niet, want voor beide type functies werden hetzelfde soort opleidingsniveaus gevraagd: voor een kwart van de vacatures volstond een mbo-diploma, voor 60 procent was een hbo-diploma een vereiste en 15 procent was alleen bestemd voor kandidaten met een universitaire graad.

 

Bron: Personeelsnet