HR-professionals oriënteren zich op een baan bij een andere werkgever. Ze stappen echter niet zomaar over en stellen eisen aan hun toekomstige werkgever.

HR-professionals op zoek naar nieuwe baan

HR ligt steeds beter in de markt en dat weet de beroepsgroep zelf ook. Hoewel een groot deel van de HR-professionals nog langdurig bij dezelfde baas werkt, is een op de vijf van plan van baan te veranderen.

Dat blijkt uit het onderzoek HR Trends 2016 – 2017 van ADP, Berenschot en Performa. Vooral de HR-professionals die nog niet zo lang (minder dan vijf jaar) in hun huidige functie zitten, hebben de blik al weer naar buiten gericht. 69 procent van hen is actief op zoek en heeft ook al gesolliciteerd.

HR-vacatures makkelijk te vervullen

Werkgevers die op zoek zijn naar HR-professionals, hebben weinig moeite hun vacatures te vervullen. Slechts 5 procent van de ondervraagden ervaart problemen op dit vlak. Het aantal mensen dat actief door een andere werkgever of een headhunter wordt benaderd, stijgt echter wel.

HR-directeuren en -managers worden het vaakst benaderd, maar ook de medewerker personeelszaken en de manager Financiën liggen goed in de markt.

HR-professionals minder loyaal

Ook Yacht deed dit jaar onderzoek naar de arbeidsmarkt voor HR-professionals en kwam tot de conclusie dat werkgevers er verstandig aan doen nog eens kritisch naar zichzelf te kijken als ze de slag om de talentvolle kandidaten niet willen missen. Kandidaten uit het vakgebied HRM zijn niet meer zo loyaal als enkele jaren terug. HR-professionals nemen steeds meer de regie en hebben keuze uit meerdere vacatures”, constateerde Yacht deze zomer.

Recruiters stellen eisen aan werkgever

Met name recruiters zijn volgens Yacht gewild en zij stellen daarom eisen aan een potentiële werkgever. “Een traag wervingsproces, ellenlange selectieprocedure en een traditionele aanpak schrikt kandidaten af die als recruiter bij bedrijven aan de slag willen”, aldus Yacht.

Bedrijven moeten wervingsproces versnellen

Ellen Bergh, commercieel manager HRM bij Yacht licht toe: “Wat ons opvalt, is dat veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust zijn van de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Kortweg bepalen professionals de gang van zaken. Zij willen niet meer drie, soms vier keer op gesprek gaan voordat ze bij een bedrijf mogen starten. Bedrijven handelen daar echter nog niet naar. Zij doen er verstandig aan het wervingsproces te versnellen. Wanneer bedrijven oude tradities loslaten, voorkomen ze dat talent aan hun neus voorbij gaat.”

Investeren in eigen waarde

Hoewel HR-professionals zich dus sterker bewust zijn van hun eigen waarde, beseft een groot deel dat je daarin moet blijven investeren, zo blijkt uit HR Trends 2016 – 2017 van ADP, Berenschot en Performa. 59 procent van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar een opleiding, training of cursus gevolgd. Dat is overigens wel een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren toen dit percentage boven de 60 procent was.

HR-professional leert het liefst over HR

Wanneer HR-professionals een opleiding volgen, kiest ruim de helft (53%) voor een opleiding die specifiek is gericht op het eigen vakgebied. 10 procent versterkt de juridische kennis en 8 procent versterkt de eigen management vaardigheden. Slechts 6 procent investeert in het verdiepen van de bedrijfskundige kennis.

Geld is niet het belangrijkst

Wie een HR-professional tevreden wil houden, moet vooral kijken naar de cultuur binnen het bedrijf. Sfeer en collegialiteit zijn de belangrijkste factoren voor de werktevredenheid van de HR-professional. De top drie bestaat verder uit waardering/erkenning en een gezonde balans tussen werk en privé.

Een variabele beloning of winstdeling staat helemaal onderaan het verlanglijstje in de Trends 2016 – 2017 en een goed salaris wordt al niet veel belangrijker gevonden.

Beschikbaarheid nieuwe technologie

Automatisering van HR-taken is een voortgaande trend, evenals de toenemende behoefte aan advies en analyse. Het is dan ook opmerkelijk dat de ondervraagde HR-professionals voor hun werktevredenheid weinig waarde blijken te hechten aan de beschikbaarheid van nieuwe technologie.

 

Bron: PW De Gids