Binnen de computerwereld is het al common use, maar binnen het bedrijfsleven moeten we er nog behoorlijk aan wennen: open source. Wellicht zou het HR op kunnen stuwen in de vaart der volkeren, net zoals het met internet deed.open source hrm

Een groot deel van het succes van het huidige internet komt op het conto van open source. Computerbedrijven merkten jaren geleden dat de programma’s die ze wilden maken te complex waren om helemaal zelf te programmeren. Daarop gaven de softwaregiganten hun broncodes vrij en nodigden computerliefhebbers uit om mee te schrijven aan nieuwe software. Computernerds maakten daar wereldwijd massaal gebruik van.

Oud versus nieuw

Het opengooien van de deuren en getalenteerde mensen laten meedoen met je bedrijf, zorgde voor een enorme impuls in de software- en internetwereld.  En dat terwijl we van oudsher binnen organisaties juist vaak geneigd zijn om de deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Zoals blijven zitten op kennis en ander intellectueel eigendom, tot spreekverboden opleggen aan personeel.  De vraag is: welke van de twee manieren gaat in de 21e eeuw het beste werken?

Open Source HR

HR Open Source bijvoorbeeld is een website die het makkelijker wil maken om slimme ideeën met elkaar te delen. Men wil toegang vergemakkelijken tot werkwijzen, bronnen, tips en tools om met HR succes te hebben. ‘We zijn een wereldwijd platform dat allerlei soorten HR-profesionals bij elkaar brengt om samen te werken, te delen en te inspireren.’
Het is de bedoeling dat HR-professionals er vrijelijk casussen  delen en trucs van elkaar afkijken. Niet alleen de succesverhalen worden gedeeld, ook de mislukkingen en lessen zijn nadrukkelijk welkom om van te leren.

Nog een voorbeeld

TalentBrand.org is een ander voorbeeld, maar dan meer specifiek gericht op de niche van recruitment marketing en employer branding. Hier wordt overigens gebruik gemaakt van allerlei verschillende communicatiekanalen: een chat community gebaseerd op Slack, een Facebook groep en een Twitter-chat.
Ook hier is het doel: gezamenlijk praten over belangrijke HR-onderwerpen. Best practices, trends, en nieuwe technologieën met elkaar delen. Overigens wordt er door recruiters ook op andere plekken veel gekletst. Zo zijn er Facebook-groepen als Recruiters Online, Secret Sourcing Group en SourceCon.

Samenwerken

Misschien kunnen we met open source HR het gat verkleinen tussen goede en zwakke HR-afdelingen. Door democratisering en deling van goede ideeën kunnen we ons vakgebied optillen naar meer strategisch en innovatief. We hoeven elkaar niet kapot te concurreren om succesvol te zijn. Integendeel: we kunnen elkaar helpen om succes te hebben.

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl