Hoe flexibel ze nog moge zijn, zelfs jongeren zijn bang dat hun baan wordt ingepikt door een robot of computer. Vooral mbo’ers.

Jonge mbo’er is meest ‘robofoob’Een derde van de jongeren is bang dat hun werk in de toekomst wordt overgenomen door robots of automatisering. Dat blijkt uit onderzoek van recruiter YoungCapital onder 900 jongeren tussen de 17 en 30 jaar. Jongeren met goede soft skills worden daardoor steeds aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.

Mbo’er meest robofoob

Of jongeren bang zijn voor robotisering, hangt wel sterk af van hun opleidingsniveau. In het algemeen geldt dat jonge mbo’ers een stuk banger zijn dan wo’ers. Vrouwelijke mbo’ers zijn het meest ‘robofoob’: 49 procent is bang te worden vervangen. Bij mannelijke is dit slechts 28 procent.

Bij wo’ers is de situatie juist omgekeerd, daar zijn de vrouwen zekerder van zichzelf dan de mannen. Slechts 18 procent van de universitair geschoolde vrouwen is angstig, tegenover 24 procent van de mannen.

De angst van jongeren is zeer terecht. Momenteel wordt zo’n een op de vier studenten opgeleid voor een baan die mogelijk binnen korte tijd alweer verdwijnt door robotisering. Dat berichtte de Volkskrant onlangs op basis van een nieuw rapport van Deloitte. Met name mbo-studenten in administratieve, financiële en technische richtingen zijn volgens het onderzoek de klos.

Soft skills kunnen je toekomst redden

De opmars van de robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Onderzoek van Hays liet ook een soortgelijk beeld zien: volgens de recruiter zijn soft skills in 2030 belangrijker dan feitenkennis.

‘Beroepen waar je sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering’, zegt Marcia Goddard, neurowetenschapper bij YoungCapital. ‘Je persoonlijkheid wordt in de toekomst dus steeds belangrijker.’

Jongeren die nu de arbeidsmarkt opkomen, moeten zich volgens Goddard bewust zijn van een kentering in de manier van werken. ‘Vaktechnische vaardigheden kun je prima op de werkvloer leren, maar bedrijven hechten steeds meer waarde aan soft skills. Jongeren weten echter vaak nog niet waar hun talenten liggen, omdat ze minder ervaring hebben.’

 

App voor het vinden van eigen talent

Jongeren zouden meer bewust moeten zijn van het belang van hun soft skills, stelt Goddard. Voor YoungCapital ontwikkelde ze in samenwerking met Scorius een neuropsychologische assessments die jongeren meer inzicht moet geven in hun persoonlijkheid en talenten. De Talent Scan is beschikbaar via de YoungCapital-app en geeft jongeren inzicht in hun belangrijkste soft skills.

 

Bron: PW De Gids