Werknemers jonger dan 30 zijn ondanks flexibele arbeidscontracten zeer positief over hun carrièremogelijkheden en de arbeidsmarkt in het algemeen.Jongeren met een flexcontract positief over carrièremogelijkheden

Jongeren met een flexcontract zijn positief over hun carrièrekansen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Job Applicant Confidence Index (JACI) van PageGroup. Voor de studie werden 667 werkzoekenden tussen de 18 en de 65 ondervraagd.

Veel jongeren met een flexcontract

Veel nieuwe werknemers beginnen hun carrière met een flexcontract: volgens recente cijfers van het CBS telt Nederland 1,8 miljoen flexwerkers en ruim 1 miljoen zzp’ers. Bijna een kwart van de beroepsbevolking tussen de 25 en 35 werkt als flexwerker, 9 procent als zzp’er. Hoe ouder werknemers worden, hoe minder ze flexwerken: vanaf 35 jaar daalt het percentage sterk. Slechts iets meer dan 8 procent van de 55-plussers flexwerkt.

Nog veel meer lezen over flexwerk en flexcijfers? Lees dan dit online magazine over Flexibilisering

Jonge werknemers zijn positief

Van alle leeftijdsgroepen zijn jonge werknemers het meest positief over hun loopbaan en de arbeidsmarkt in het algemeen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 75 procent van alle sollicitanten jonger dan 30 denkt binnen 3 maanden een baan te kunnen vinden. Ter vergelijking: bij werknemers tussen de 30 en de 50 is dat 60 procent, daarboven nog maar 43 procent. Jongere werknemers zijn bovendien optimistisch over de ontwikkeling van hun carrière: zo verwacht bijna 80 procent het komend jaar promotie te zullen maken. Bij werknemers tussen de 30 en 50 is dat iets meer dan 59 procent, en daarboven slechts 32 procent.

Vrijheid van flexcontracten

Vanuit traditioneel oogpunt hebben vooral jongere werknemers dus het minste baanzekerheid. Waarom dan toch die positieve houding? Joost Fortuin, Managing Director van PageGroup Nederland, ziet meerdere belangrijke redenen. Als eerste is daar de vrijheid van flexcontracten. Fortuin: “Jonge mensen willen de tijd nemen om te ontdekken welke richting ze hun carrière op willen sturen. De contractvorm maakt ze dan niet zoveel uit: dat gaat pas later in hun carrière een rol spelen, als er eventueel kinderen komen en de hypotheek afgelost moet worden.”

Veel vacatures voor flexwerkers

Uit cijfers van het UWV blijkt bovendien dat er in 2017 bijna één miljoen vacatures waren. Een groot deel daarvan bestaat uit opdrachten voor zzp`ers, tijdelijke contracten en uitzendkrachten. “Omdat jongeren met een flexcontract de grootste groep vormen onder flexwerkers profiteren zij het meest van de aantrekkende arbeidsmarkt”, stelt Fortuin. “Vooral in dienstverlening, de zorg en de detailhandel is het aanbod flink gestegen. In de techniek en ICT is er zelfs een tekort aan goede kandidaten.”

Flexwerk biedt ontwikkelmogelijkheden

Als laatste zijn er nog de brede ontwikkelingsmogelijkheden. Fortuin: “Freelancen en flexwerken wordt zeker door starters op de arbeidsmarkt gezien als een goede manier om veel ervaring op te doen in verschillende sectoren.” Zo verwacht meer dan 85 procent van de sollicitanten onder de 30 de komende maanden meer professionele vaardigheden te ontwikkelen, en voorziet bijna 70 procent een uitbreiding van zijn of haar takenpakket.

 

Bron: PW