Zeven van de tien Europese jongeren kiezen liever voor een matig betaalde baan waar ze plezier in hebben, dan voor saai werk met een topsalaris. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau YoungCapital in samenwerking met de Universiteit Utrecht.Het verdient misschien niet veel, maar het is wel ontzettend leuk werk.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 3700 mensen tussen 17 en 36 jaar uit acht Europese landen. Maar liefst 69 procent van de ondervraagden zegt het liefst een leuke baan te willen met een modaal salaris. Vooral Spanjaarden, Fransen en Nederlanders prefereren ‘fun’ boven ‘cash’. Jonge Duitsers en Britten zijn daarvan minder overtuigd. In Nederland en Spanje willen de meeste jongeren fulltime werken of in een ‘grote’ parttimebaan van tussen 25 en 35 uur.

,,Werkgevers doen er goed aan hier notie van te nemen”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. ,,De tijd dat je jong talent met alleen een dik salaris over de streep trok, is nu echt voorbij. Wie een duurzame relatie met millennials wil opbouwen, zal zich echt moeten verdiepen in hun mindset.”

Vast of tijdelijk

Hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe vaker ze aangeven graag een vast contract voor onbepaalde tijd te willen. Jongeren in België en Groot-Brittannië zeggen relatief het vaakst dat ze helemaal niet willen werken.

Nederlandse jongeren verlangen gemiddeld meer naar een vast contract dan in de andere landen. De belangrijkste redenen dat zij een vast contract willen, zijn financiële zekerheid en het kopen van een huis. Nederlandse ondervraagden zeggen dat zij een vaste aanstelling zien als een teken van waardering door de werkgever.

Ongeveer 60 procent van de ondervraagden geeft toch de voorkeur aan een korter contract. Volgens Werner Liebregts, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, willen zij de vrijheid behouden om te reizen of te studeren, of willen ze zich zo breed mogelijk ontwikkelen bij verschillende werkgevers.

Bron: http://www.ad.nl/