Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer zo blijkt uit een rapport van de arbeidsinspectie. Vooral in de vakantieperiode lopen werknemers meer risico op betrokkenheid bij een bedrijfsongeval.
Veiligheidsexpert John van Haren: “In de vakantieperiode zijn veel ervaren, vaste krachten aan het genieten van een vakantie. Omdat bedrijven wel dezelfde prestaties willen leveren richting hun klanten, stijgt de werkdruk voor het overige personeel. Veel werkgevers vangen dit op met vakantiewerkers of uitzendkrachten. Het is belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van het veiligheidsrisico dat deze onervaren werknemers lopen.”
Uitzendkrachten extra kwetsbaar
De arbeidsinspectie is duidelijk in haar rapport: uitzendkrachten hebben twee keer zoveel kans op een ernstig bedrijfsongeval als reguliere werknemers. Deze harde conclusie verbaast Van Haren niets. “Je ziet dat veel bedrijven niet de moeite nemen om tijdelijke krachten te certificeren voor het werken met bijvoorbeeld een heftruck of een hoogwerker. De gedachte is dat het zinloos en duur is om te investeren in iemand die over twee maanden toch weer weg is. De keerzijde van deze denkwijze is dat mensen onvoldoende getraind zijn en dus veel meer kans hebben op een ongeval op de werkvloer.”
Ingewikkelde werk- en veiligheidsinstructies
Zorg er dan ook voor dat de werk- en veiligheidsinstructies begrijpelijk zijn. 5 tot 10% van de 3.000 zware ongevallen in Nederland worden namelijk veroorzaakt door taalproblemen en onduidelijke instructies zo blijkt uit onderzoek door TU Delft.
Bron: https://www.hrpraktijk.nl/