Nederlandse werknemers ervaren het minste werkstress van alle landen ter wereld. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van recruitmentspecialist Robert Half onder 23.000 werknemers ondervraagd, waarvan 1300 Nederlanders. Hoe komt het toch dat Nederlanders zo weinig stress kennen ten opzichte van andere landen?

Beeld Jezelf kunnen zijn, goede werk-privé balans en inspraak bepalen stressniveau

In het onderzoek komen drie belangrijke redenen naar voren. Allereerst is opvallend dat 95% aangeeft zichzelf te kunnen zijn op het werk. De enige uitzondering hierin zijn mensen die bij verzekeraars werken. Daarvan heeft 50% het gevoel zich niet anders voor te hoeven doen.

Een andere belangrijke reden is de balans tussen werk en privé. Ruim 66% van de ondervraagden geeft aan erg tevreden te zijn over deze balans. Tot slot geeft 68% aan veel inspraak te hebben in hun werkzaamheden. Dit is tevens het hoogste percentage van alle onderzochte landen.

Zo voorkomt u stress

Toch is stress op de werkvloer niet altijd te voorkomen. Vijf tips om zaken niet te laten escaleren:

 1. Vraag tijdig om hulp en delegeer
  Als ellenlange to do-lijsten, projecten met tegenstrijdige deadlines of terugkerende piekmomenten in de workload stress geven, wordt het tijd om bij een leidinggevende aan de bel te trekken. Het is daarnaast van belang dat de potentie van elke medewerker volledig benut wordt door taken te delegeren op basis van de individuele kwaliteiten van elk teamlid.
 2. Blijf uzelf ontwikkelen
  Blijf vaardigheden ontwikkelen aan de hand van opleidingen en trainingen. Op die manier investeert u in uw eigen groeipotentieel. Bijkomend effect is dat het uw zelfvertrouwen enorm vergroot. En dat helpt weer goed tegen stress.
 3. Vind de juiste werk-privébalans
  Bedrijven erkennen steeds meer het belang van een goede werk-privébalans en proberen actief omgevingen met een betere werkervaring te creëren. Neem werkstress ook niet mee naar huis.
 4. Bouw een goede relatie met collega’s op
  Uit het onderzoek blijkt dat werknemers die een goede band hebben met hun collega’s 2,7 keer zo gelukkig zijn in hun baan. Helaas kunnen relaties met collega’s soms verzuren door een verschillende aanpak of gewoon ongeduldigheid. Probeer de problemen aan te pakken voordat ze aan uw mentale en fysieke gezondheid knagen of uw werktevredenheid beïnvloeden.
 5. Wees realistisch en stimuleer positief denken
  Iedereen heeft zijn eigen stressprikkels en drempels, maar sommigen zijn vatbaarder voor angstgevoelens of overbezorgdheid. Positief denken is hierbij de sleutel tot een ontspannen werksfeer. Bovendien is het van belang om de lat nooit te hoog te leggen. Wees realistisch, alleen dan zult u zichzelf nooit teleurstellen.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl