Op dit moment komt meer dan de helft (51%) van de Nederlandse werknemers naar hun werk terwijl hun prestaties negatief beïnvloed worden door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Meer dan een kwart (27%) van de werknemers geeft aan dat ze zelfs overwogen hebben van baan te veranderen door de negatieve impact van de werkomgeving op hun gezondheid. Beeld Kwart werkenden ervaart negatieve impact werkomgeving

Dit blijkt uit onderzoek van kantoorspecialist Fellowes. Klachten als direct gevolg van de fysieke houding op de werkplek die in het onderzoek naar voren komen zijn: rugpijn (21%), nekpijn (21%) en een pijnlijke pols of arm (15%). Uit analyse van de oorzaken van deze gezondheidsproblemen blijkt het gebrek aan bewustzijn over een goede fysieke houding op de werkplek. De belangrijkste slechte gewoontes die Nederlandse werknemers toegeven zijn; een slechte zithouding aan het bureau (39%), te lang zitten zonder pauzes (34%) en dagelijks niet genoeg water drinken (33%).

Compenseren

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat werknemers verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme proberen te compenseren. Zo maakt een kwart (22%) van de werknemers extra uren of werkt in het weekend. Hiermee wordt een verlaging van de werknemersbetrokkenheid en verder verlies van focus geriskeerd. Volgens de Nederlandse werknemer ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse werknemers (35%) vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn en de helft (50%) geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/