Oudere werknemers willen hun werkweek het liefst korter maken om zo de nieuwe hogere AOW-leeftijd te kunnen halen. Dat is zeker nodig voor mensen met zware beroepen: zij moeten de keuze krijgen wanneer zij met AOW kunnen, vindt vakbond CNV. Flexibel AOW nodig voor zware beroepen

CNV-voorzitter Maurice Limmen wil dat er nu snel een flexibele AOW-ingangsdatum komt voor zware beroepen. Want veel oudere werknemers blijken aanpassingen te willen van hun werkweek om zo de nieuwe hogere AOW-leeftijd te kunnen halen. Dit blijkt uit een analyse van gegevens uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksinstituten TNO en CBS over de rol van gezondheid bij langer doorwerken.

Eerder waarschuwde de vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) al dat vooral werknemers met zware beroepen moeite hebben om de verhoogde AOW leeftijd te halen.

Werknemers moeten zelf AOW-datum kiezen
Volgens vakbond CNV is het voor mensen in zware beroepen absolute noodzaak om snel tot een flexibele AOW te komen. Zij kunnen dan zelf de verantwoordelijkheid nemen wanneer zij willen stoppen met werken. Als zij eerder stoppen, is hun AOW uitkering vervolgens wel lager.

“Heel belangrijk is het dat werknemers nooit door hun werkgever of door de overheid gedwongen worden om eerder dan de vastgestelde AOW leeftijd met de AOW te gaan, daar moeten in een toekomstig wetsvoorstel goede waarborgen voor worden ingebouwd”, stelt de CNV-voorzitter.

Tempo verhoging AOW is veel te snel
Op dit moment is de wettelijke AOW leeftijd 65 jaar en negen maanden en deze wordt stapsgewijs verder verhoogd. In 2022 zal de AOW leeftijd 67 jaar en drie maanden zijn.

Limmen: “Dat de AOW leeftijd omhoog moet, omdat we met zijn allen ouder worden, dat begrijp ik.” Maar de CNV-voorzitter wijst erop dat sociale partners eerder afspraken hebben gemaakt met de regering over het tempo van de verhoging van de AOW leeftijd. “Dat zou veel langzamer gaan dan nu het geval is. Het tempo ligt nu onverantwoord hoog en mensen hebben zo te weinig kans zich op de nieuwe verhoogde AOW leeftijd voor te bereiden”.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl/