Laat iedere werknemer zelf beslissen waaraan hij zijn transitievergoeding uitgeeft. Dit antwoordt een ruime meerderheid van de HR-professionals op een poll tijdens het HR Journaal. transitievergoeding

Werkgevers- en ondernemingsverenigingen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de transitievergoeding wordt gekoppeld aan opleiding. Hierdoor krijgen ontslagen werknemers volgens de werkgevers sneller mogelijkheden om weer aan het werk te komen.  AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben deze aanpassing opgenomen in hun gezamenlijke arbeidsvoorwaardennota voor 2017. Deze nota verschijnt binnenkort en geeft handreikingen voor werkgevers bij onder meer cao-onderhandelingen.

HR-professional: geen goed plan

Het plan om de ontslagvergoeding in te zetten als scholingsbudget kwam ter sprake tijdens het maandelijkse HR Journaal, een online uitzending waarin arbeidsrechtjurist Maarten van Gelderen het laatste nieuws over wijzigingen in wet- en regelgeving bespreekt. Met een poll vroeg hij aan de kijkende HR-professionals: moeten we werknemers verplichten om de ontslagvergoeding in te zetten voor scholing? Geen goed plan, antwoordt 80% van de ruim 200 kijkers. Laat iedere werknemers zelf beslissen waaraan hij zijn ontslagvergoeding uitgeeft. 20% van de kijkers vindt het een prima idee.

Transitievergoeding

Werkgevers moeten per 1 juli 2015 in bepaalde situaties een transitievergoeding betalen. De transitievergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds om de transitie naar een andere baan voor de werknemer te vergemakkelijken. De transitievergoeding kost vaak minder dan de ontslagvergoeding via de huidige kantonrechtersformule, maar is eerder en vaker verschuldigd. Daarom kan de transitievergoeding meewegen wanneer de werkgever twijfelt of hij een dienstverband wel of niet wil beëindigen. Omdat de transitievergoeding relatief nieuw is, rijzen er regelmatig vragen en discussies op.

HR Journaal

Iedere maand kun je het HR Journaal volgen. In deze online video-uitzending word je in 30 minuten bijgepraat op HR-gebied door arbeidsrechtjurist en presentator Maarten van Gelderen. In iedere uitzending is aandacht voor het laatste nieuws over wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook behandelt hij opmerkelijke jurisprudentie van de afgelopen tijd. Tot slot is er in iedere uitzending extra aandacht voor een HR thema en is er een gastspreker in de studio die daarover vertelt. Het HR Journaal kun je gratis bekijken, het enige wat je moet doen is je aanmelden voor de uitzending. Meer informatie en aanmelden kan hier >>>

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl/