Om meer vaste banen te creëren, wil PvdA-leider Lodewijk Asscher een progressief pact sluiten. De SP reageert enthousiast, beide partijen hopen dat GroenLinks ook aanhaakt.

‘Linkse samenwerking voor vaste banen’Meer zekerheid op de arbeidsmarkt

Asscher denkt met een links verbond voor de verkiezingen een duidelijk signaal te geven aan kiezers dat ze voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt op de progressieve partijen moeten stemmen. Partijen die willen meedoen met het zogeheten stembusakkoord spreken af dat dit hun gezamenlijke inzet is voor de komende kabinetsformatie.

In het AD zegt hij dat partijen die de afspraken onderschrijven, een aantal zaken toezeggen. Onder meer:

  • dat ze ook na de verkiezingen niet tornen aan de ontslagbescherming van mensen met een vast contract,
  • dat zzp’ers zich moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid,
  • dat jongeren vanaf 18 jaar een volwassen loon krijgen.

Trend tijdelijke contracten keren

De PvdA wil, net als de SP en GroenLinks, de trend keren van steeds minder vast werk en steeds meer tijdelijke contracten en zelfstandigen. Daarvoor willen ze flexwerkers en zzp’ers meer rechten geven, terwijl het vaste contract intact blijft. Partijen als VVD en D66 willen juist het vaste contract aanpassen, zodat werkgevers minder risico lopen als ze iemand in dienst nemen.

En wat willen de flexwerkers zelf? Als ze de keuze zouden hebben, zijn dat een vast contract en waardering van de werkgever.

 

Bron: PW De Gids