De 34 in juni afgesloten cao’s hadden een gemiddelde loonafspraak van 1,76 procent. Het gemiddelde over de eerste helft van 2017 was 1,61 procent. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.Afbeeldingsresultaat voor cao

In 2017 lopen in totaal 441 cao’s af voor bijna 2,75 miljoen werknemers. Inmiddels is voor 1,4 miljoen werknemers een nieuwe cao gesloten. Het percentage van de aflopende cao’s dat is vernieuwd, is met 38 procent vergelijkbaar aan dat in vorige jaren.

Niet alleen over lonen praten

De werkgeversvereniging ziet aan de onderhandelingstafel veel energie weglekken in discussies over lonen. Volgens AWVN zou de discussie veel meer moeten gaan over kwalitatieve onderwerpen als de arbeidsmarktkwalificaties en vaardigheden van de werkenden – vaak samengevat onder de term ‘duurzame inzetbaarheid’.

De werkgeversvereniging adviseert om daar waar mogelijk de lonen te laten stijgen, maar ook om loonafspraken zoveel mogelijk te laten mee-ademen met de bedrijfs- of afdelingsresultaten – hoe hoger de omzet, winst en/of klanttevredenheid, hoe hoger de lonen.

AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Cao-seizoen in beeld

200

2017 akkoorden (1,87 mln medewerkers)

1,61%

contractloonstijging op twaalfmaandsbasis

73%

Afspraken over duurzame inzetbaarheid

32%

Afspraken over meer flexibiliteit werkgever

Zie ook de AWVN-website CAO-kijker

 

Bron: Salarisnet