Er is duidelijk werk aan de winkel nu de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in Nederland is afgenomen. Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in een eerste reactie op de daling van Nederland op de ranglijst van het World Economic Forum. Onder andere op de arbeidsmarkt is de kloof tussen de seksen groter geworden.

Meer ongelijkheid man en vrouw op arbeidsmarkt

In Nederland is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen gegroeid. Op een ranglijst van het World Economic Forum is ons land gezakt naar plaats 32, tegen plaats 16 in 2016.

IJsland aan kop

De lijst wordt voor het negende jaar op rij aangevoerd door IJsland, gevolgd door Noorwegen en Finland. Rwanda heeft de vierde plek overgenomen van Zweden, dat nu op vijf staat. Onderaan de lijst staan Syrië, Pakistan en Jemen.

Arbeidsmarkt, gezondheid en politiek

De ‘gender gap’, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, is groter geworden op de arbeidsmarkt en bij gezondheid en politieke invloed. Op het gebied van onderwijs en leerresultaten doet Nederland het juist bijzonder goed: daar hebben vrouwen evenveel kansen als mannen.

Geen goed argument voor inkomensongelijkheid

“Mooi dat in het onderwijs de kansen voor mannen en vrouwen gelijk zijn maar het gaat mis als ze de arbeidsmarkt betreden”, aldus Van Engelshoven. “Het is inderdaad zo dat er nog altijd te veel ongelijkheid is qua inkomen. En daar is geen enkel goed argument voor te bedenken.”

 

Bron: PW