Het aantal werknemers dat overlijdt tijdens het werk neemt toe. In 2016 kwamen 70 mensen om het leven, 19 meer dan in 2015. Ook het aantal ongelukken zónder dodelijke afloop stijgt, 14 procent meer dan in 2015. Volgens de inspectie SZW komt dit doordat werkgevers winst voor veiligheid laten gaan.

Beeld Meer ongelukken op het werk: ‘Bedrijven vullen eigen verantwoordelijk onvoldoende in’

‘Werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten. Als bedrijfsleven en overheid hebben we de morele plicht om van hun dood te leren.’ Het jaarverslag van de Inspectie SZW is zeer kritisch over het bedrijfsleven zo meldt De Monitor in hun uitzending ‘Ongelukken op het werk’.

RI&E

De monitor sprak in de uitzending met Mark Kuipers, inspecteur-generaal bij de Inspectie SZW. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijk die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken en vindt het ronduit ‘schokkend’ dat veel bedrijven – 30-50 procent -niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E.
Volgens Kuipers komt de inspectie nog te vaak bedrijven tegen die in economisch goede tijden aangeven dat ze geen tijd hebben voor arbeidsveiligheid. En in economisch minder goede tijden er geen geld voor hebben. “Die houding deugt niet,” aldus de inspecteur-generaal.

 

Bron: HRpraktijk / De Monitor