Kleine zelfstandigen die bewust gekozen hebben voor het ondernemerschap, mogen niet de dupe worden van regels om schijnconstructies tegen te gaan. Een nieuw kabinet doet er beter aan de risico’s te verkleinen die bedrijven lopen als zij mensen in dienst nemen. Dat schrijven drie belangenorganisaties voor zzp’ers woensdag in een brief aan informateur Edith Schippers.‘Meer ruimte nodig voor echte zelfstandigen’

Een nieuwe wet tegen schijnconstructies stuitte op zo veel praktische bezwaren, dat het kabinet vorig jaar besloot de handhaving ervan tot nader order op te schorten. Als het aan de zzp-organisaties ligt, verdwijnt de wet helemaal in de prullenbak. Het probleem kan beter bij de bron worden aangepakt, door zaken als het ontslagrecht en loondoorbetaling bij ziekte ter discussie te stellen, vinden zij.

Werkgevers zullen dan eerder geneigd zijn werknemers in dienst te nemen, denken de belangenverenigingen. En er blijft meer ruimte over voor degenen die er zelf voor hebben gekozen om voor zichzelf te beginnen.

 

Bron: https://www.allesoverhr.nl/