Gaan robots en technologie het werk van mensen overnemen? Dat is zeer de vraag. Immers, vaak zijn sociale vaardigheden nodig om een functie op een goede manier in te vullen. Echter, door al die technologie is er minder aandacht voor soft skills.

Meer technologie=minder soft skills=minder kans op baan

Iedereen heeft het over hoe robots en andere technologie werk gaat verrichten dat nu nog door mensen gebeurt. Rapporten van gerenommeerde instituten als het World Economic Forum benoemen deze uitdaging, maar we zien de discussie ook al bijvoorbeeld bij accountants opkomen. Nu is de geruststellende boodschap vaak: een robot kan een mens met al zijn gevoelens nooit echt vervangen. En dus blijft er werk. Maar wat blijkt: hoe meer technologie in ons leven, hoe minder soft skills we hebben. En dat leidt dus tot minder kans op een baan in de toekomst. Tijd voor actie!

Door technologie minder aandacht voor elkaar

Uit diverse onderzoeken, geciteerd door Tim Elmore, schrijver en spreker over leiderschap onder jongeren, blijkt dat de correlatie tussen technologie en soft skills omgekeerd evenredig is. Meer technologie in ons leven betekent dat we minder aandacht voor elkaar hebben. We kijken vaker naar schermen en hebben minder direct contact met mensen. Vriendschap heeft een andere betekenis hebben nu we talloze ‘vrienden’ op Facebook of Instagram hebben, maar we nemen er even gemakkelijk afscheid van. We reageren primair en nemen nauwelijks meer tijd om na te denken.

Als individu hebben we natuurlijk de mogelijkheid om er iets aan te doen: tijd nemen voor elkaar, mensen ontmoeten, meer tijd nemen voor reflectie en met enige regelmaat jezelf ontkoppelen van de technologie.

Maildruk

Als organisatie hebben we hier ook een uitdaging. Tijdens het congres Over het nieuwe werken praat Kim Spinder bijvoorbeeld over de druk die wij ervaren van onze inbox. Haar boodschap: beperk de hoeveelheid of stop er zelfs mee. Maar een organisatie kan natuurlijk ook ingrepen doen in de kantoren, bijvoorbeeld door de toevallige ontmoeting tussen mensen te stimuleren. Ik schreef eerder daar een blog over: Dure lunch maakt organisaties minder innovatief.

Tijd voor actie dus! Voor het individu die wil blijven werken, maar ook voor de organisaties die een toekomst willen hebben.

Deze blog is een korte weergave van een langer artikel, dat via deze link te lezen is.

Henny van Egmond is partner bij Yolk en dagvoorzitter van het congres Over het nieuwe werken op 14 december 2017. Tijdens het congres staat de balans tussen mens en technologie centraal.

 

Bron: PW