Mensen in de bijstand moeten meer bij kunnen verdienen om de kans op het vinden van een baan te vergroten, zo bepleiten PvdA en D66.

Meer werk voor mensen in bijstand?Mensen in de bijstand moeten meer geld dat ze via bijverdiensten binnenkrijgen, kunnen houden. Daarvoor pleiten D66 en PvdA maandag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Nu mogen bijstandsgerechtigden hooguit 200 euro per maand bijverdienen.

Meer kans om uit bijstand te komen

Alexander Pechtold en Diederik Samsom zien die regeling graag opgerekt. “Verruim die grens en stel dat mensen ten minste de helft van de inkomsten uit werk mogen houden, voor maximaal twee jaar”, aldus de fractievoorzitters. “Gaan werken in de zekerheid dat dit niet compleet en direct ten koste gaat van de bijstand, biedt mensen een veel grotere kans om op den duur eruit te komen.”

Gemeenten moeten bijstandgerechtigden meer ruimte kunnen geven om bij te verdienen. Er zijn nu veel te veel regeltjes, vinden de twee. ,,Gemeenten moeten de ruimte krijgen om de bijstand een springplank te laten zijn in plaats van een moeras van verplichtingen, starre regeltjes, administratie en rompslomp.”

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het CBS dat mensen in de bijstand die hulp krijgen, bijvoorbeeld met een sollicitatietraining van de gemeente, meer kans om weer een baan te vinden.Van de bijstandontvangers die gebruik konden maken van een zogeheten re-integratievoorziening vond in 2014 ruim 22 procent een baan, zo constateerde het CBS. (ANP/redactie)

 

Bron: PW De Gids