In geen enkel ander land werken zoveel deeltijders als in Nederland. Driekwart van de vrouwen werkt parttime en nog eens een kwart van de mannen, vooral in winkels, de zorgsector en het middelbaar onderwijs. In de ICT en de farmacie zijn maar weinig deeltijdvacatures te vinden. Meste deeltijdwerk in Noord Nederland en Amsterdam

Metabanenzoekmachine Joblift onderzocht op basis van meer dan 300.000 deeltijdvacatures die het afgelopen jaar zijn gepubliceerd, waar en je als deeltijdwerknemer het beste aan de slag kunt. Uit de resultaten blijkt dat je als parttimewerker de grootste keuze hebt in de detailhandel, de zorg en het onderwijs. Ook is het duidelijk makkelijker een deeltijdbaan in het Noorden van Nederland te vinden.

De drie grootste aanbieders van deeltijdvacatures waren het afgelopen jaar PostNL (4.210 vacatures), Sandd (3.792 vacatures) en Kruidvat (2.621 vacatures).

Nederland is deeltijdland
Nederlanders zijn kampioen deeltijdwerken. Zowel mannen als vrouwen werken in geen enkel ander ontwikkeld land zoveel deeltijd als wij: maar liefst 75 procent van de vrouwelijke en bijna een kwart van de mannelijke beroepsbevolking heeft een deeltijdbaan.

Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 31 procent voor vrouwen en 8 procent voor mannen. Hoewel deeltijdwerken geregeld voor discussie over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt zorgt, doet dit niets af aan de populariteit van deeltijdwerken, ook niet bij werkgevers: de afgelopen drie jaar steeg het aantal deeltijdvacatures per maand gemiddeld 1,1 procent sneller dan het aantal voltijdvacatures.

Meeste deeltijdvacatures in detailhandel en zorgsector
Verkopers kunnen het makkelijkst deeltijd aan de slag: het afgelopen jaar werden er 23.636 parttimeverkoopvacatures gepubliceerd. Op twee en drie, staan vacatures voor verzorgenden en docenten in het middelbaar onderwijs, met respectievelijk 17.951 en 16.591 vacatures.

In de zorg (54 procent) en het onderwijs (43 procent) zijn naar verhouding de meeste deeltijdvacatures. In de ICT is het lastig om een deeltijdbaan te vinden, want vorig jaar werden daar slechts 7.314 deeltijdvacatures gepubliceerd (7,7 procent). Nóg lastiger is deeltijdwerken in de farmaceutische industrie, waar het percentage deeltijdvacatures op 6 procent ligt.

Vooral voor lager opgeleiden
Lager opgeleiden hebben een grotere keuze aan deeltijdvacatures. Van het totaalaantal beschikbare deeltijdbanen was voor 63 procent een mbo-diploma of minder vereist.

Deeltijdbanen worden vooral aangeboden door grotere bedrijven: organisaties met meer dan 200 man personeel zijn verantwoordelijk voor 60 procent van het aantal deeltijdvacatures. Voor voltijdbanen ligt dit percentage op 47 procent.

Vooral in het Noorden en in Amsterdam
Parttime werken kan het beste in het Noorden van ons land. Met 26 en 27 procent gaan Groningen, Drenthe en Friesland aan kop als het om het percentage deeltijdvacatures gaat. Ook Zeeland heeft met 26 procent een hoog percentage deeltijdvacatures.

Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben met 17 procent het laagste percentage deeltijdvacatures. Wel had Amsterdam het afgelopen jaar met 30.212 deeltijdvacatures in absolute zin de meeste deeltijdbanen in de aanbieding.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl/