De arbeidsonrust lijkt in 2016 een stuk afgenomen. Want vorig jaar is in Nederland maar 25 keer gestaakt door in totaal 11 duizend werknemers. Tijdens de stakingen gingen 19 duizend arbeidsdagen verloren, ruim 28 duizend minder dan in 2015.

Minder stakingen bewijst kracht van vakbond

Het aantal stakingen is tussen 2011 en 2015 van 17 naar 27 gestegen, om naar 25 te dalen in 2016. Het aantal stakingen van vijf dagen of langer nam ook af: van 25 naar 18. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers. Vakbond FNV ziet in de cijfers een bewijs van de kracht van de vakbeweging.

Meeste stakingen in industrie en vervoer
Personeel in de industrie en de vervoer en opslag staakte in 2016 het meest, in beide bedrijfstakken 8 keer. In de industrie gingen 9 duizend arbeidsdagen verloren, het meest van alle sectoren. Bovendien kwamen in deze sector met 5 duizend werknemers de meeste mensen op de been om te staken.

Vakbonden riepen in 2016 meer dan 80 procent van de stakingen uit. In 90 procent van de gevallen waren de bonden ook betrokken bij de onderhandelingen die tot het einde van de werkonderbrekingen leidden. Zes keer legden werknemers het werk neer om vanwege een cao-conflict, bij 4 stakingen ging het uitsluitend loon- en werktijdkwesties. Bij de overige 15 stakingen ging het om bijvoorbeeld een sociaal plan, verplaatsing van werk of ontslagdreiging.

FNV: minder stakingen bewijzen onze kracht
Nederlands grootste vakbond ziet in de afnemende acties het bewijs dat de vakbond aan kracht wint. De FNV zegt dat werkgevers eerder bereid waren om tot goede afspraken te komen, waar de bond in 2015 nog vaak actie voor moest voeren. Bovendien blijft de vakbeweging ook in 2017 bereid om voor een goed onderhandelingsresultaat in actie te komen.

De FNV gaat op de Dag van de Arbeid de straat op ‘met distributiewerkers van Jumbo en AH, truckers bij Ikea, werknemers van Schiphol en in de metaal, mensen uit de SW en gemeenten, jongeren en ouderen uit vele andere sectoren.’

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl