Volgens onderzoek onder 10.000 flexwerkers van payrolldienstverlener Tentoo steeg het aantal zzp’ers en flexwerkers het afgelopen kwartaal met zo’n 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging zou volgens Tentoo samenhangen met de onduidelijkheid rond de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Maar is dat erg?

Bedrijven nemen liever het zekere voor het onzekere, en kiezen daarom voor betaling via payroll, aldus Tentoo. Voor verkapt dienstverband van zzp’ers worden zij namelijk gestraft. ,,Bedrijven die niet volgens de regels handelen, lopen risico op naheffingen en boetes. Maar die regels zijn niet bepaald helder”, legt woordvoerder Maquiro Hofstra uit.

De wet DBA was bedoeld om verkapt dienstverband tegen te gaan, maar zou volgens zelfstandigen juist de zzp’ers duperen. De nieuwe wet stuitte zelfs al op zo veel praktische bezwaren, dat het kabinet vorig jaar al besloot de handhaving ervan uit te stellen. Daardoor is nu onduidelijkheid over de controles die bedrijven mogelijk boven het hoofd hangen.

Steeds minder bedrijven zijn geneigd om mensen een contract aan te bieden, waardoor veel werkenden gedwongen zzp’er worden. Als zelfstandige bouw je niet automatisch pensioen op, waardoor onlangs nog bleek dat veel zzp’ers zelfs helemaal niet sparenvoor hun oude dag.

Voordelig?

Of een payrollconstructie voordelig is voor de zzp’er, is niet helemaal duidelijk. Volgens Hofstra zijn er meerdere voordelen. ,,Als bedrijven onzeker zijn over het inhuren van zelfstandigen, zullen ze dat minder snel doen. Dat zou minder werk betekenen voor de zzp’er. Bij payroll wordt dit probleem weggenomen, en kan bovendien in meer aangeklede constructies pensioen worden opgebouwd. Maar dat laatste is niet standaard.”

Mogelijk krijgen zelfstandigen echter in een payrollconstructie een lager uurloon dan op factuurbasis, omdat voor de dienst moet worden betaald en er loonheffing wordt afgedragen. Of dit in het algemeen vaker zo is vanwege de keuze voor payrollbetaling, is niet duidelijk.

Bron: AD